settings icon
share icon
Pitanje

Kolika je starost svemira?

Odgovor


U Postanku 1,1 rečeno nam je da „u početku Bog stvori nebo i zemlju“. Biblija ne navodi datum nastanka; jedini je nagovještaj da se to dogodilo „u početku“. Na hebrejskom riječ „početak“ je bereshith, što doslovno znači „glava“.

Svi se kršćani slažu da je Bog stvorio svemir. Kršćani imaju različita mišljenja u tumačenju riječi „dan“ (hebrejski yom) u Postanku 1. Oni koji se drže doslovnog 24-satnog „dana“ vjeruju u razmjerno mladu Zemlju; oni koji se drže nedoslovnog, poetskog „dana“ vjeruju u mnogo stariju Zemlju.

Mnogi bibličari i kršćanski znanstvenici vjeruju da se riječ „dan“ u Postanku odnosi na doslovan dan od dvadeset četiri sata. To bi objasnilo ponavljanje kroz cijeli Postanak 1 „i bî večer, i bî jutro“. Jedna večer i jedno jutro čine jedan dan (prema židovskom računanju novi dan počinje sa zalaskom sunca). Drugi ukazuju na nedoslovnu uporabu riječi „dan“ na drugim mjestima u Bibliji, npr. „dan Gospodnji“, i tvrde da od večeri do jutra nije jednako danu i umjesto toga ih treba shvatiti kao figurativnu naznaku na početke i završetke vremenskih razdoblja.

Ako se rodoslovlja u 5. i 11. poglavlju Postanka i ostatak starozavjetne povijesti tumače strogo doslovno, stvaranje Adama može se datirati u približno 4.000 godina prije Krista. Ali to bi samo datiralo stvaranje Adama, ne nužno stvaranje Zemlje, a kamoli svemira. Postoji i mogućnost „vremenskih praznina“ u opisu Postanka 1.

Uz sve rečeno, Biblija ne daje izričito starost svemira. Got Questions služba zauzima poziciju mlade Zemlje i vjeruje da su doslovni, 24-satni dani u Postanku 1 bolje tumačenje. Istodobno, nemamo ozbiljnih neslaganja s idejom da bi Zemlja i svemir mogli biti znatno stariji od 6.000 godina. Objašnjavaju li se razlike prazninama ili je Bog stvorio svemir s „izgledom starosti“ ili nekim drugim čimbenikom – svemir stariji od 6.000 godina ne uzrokuje značajne biblijske ili teološke probleme.

Naposljetku, starost svemira ne može se dokazati iz Svetog pisma ili iz znanosti. Bilo da je kozmos star 6.000 godina ili milijarde godina, oba gledišta (i sve između) počivaju na vjeri i pretpostavkama. Uvijek je mudro preispitivati motive onih koji smatraju da Zemlja mora biti stara milijarde godina, pogotovo jer Biblija ne podržava takvu pretpostavku.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kolika je starost svemira?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries