settings icon
share icon
Pitanje

Što je srce?

Odgovor


Prvo, reći ćemo ono što je očito: ovaj članak ne govori o srcu kao vitalnom organu, mišiću koji pumpa krv kroz cijelo tijelo. Niti se ovaj članak bavi romantičnim, filozofskim ili književnim definicijama.

Umjesto toga, usredotočit ćemo se na ono što Biblija ima za reći o srcu. Biblija spominje ljudsko srce gotovo 300 puta. U suštini, ovo je ono što kaže: srce je duhovni dio nas gdje prebivaju naši osjećaji i želje.

Prije nego što pogledamo ljudsko srce, spomenut ćemo da, budući da Bog ima osjećaje i želje, može se reći da Bog također ima i „srce“. Imamo srce jer Bog ima srce. David je bio čovjek „po Božjem srcu“ (Djela 13,22). I Bog blagoslivlja svoj narod čije vođe poznaju i slijede Njegovo srce (1. Samuelova 2,35; Jeremija 3,15).

Ljudsko srce, u svom prirodnom stanju, jest zlo, podmuklo i prijevarno. Jeremija 17,9 kaže: „Srce je prijevarno više od svega, i podlo je ono; tko da ga pronikne?“ (VB). Drugim riječima, pad je utjecao na najdublje dijelove naše osobnosti; naš um, osjećaji i želje okaljani su grijehom – i slijepi smo na to koliko je ovaj problem prisutan.

Možda ne razumijemo naša vlastita srca, ali Bog razumije. On „poznaje tajne srca“ (Psalam 44,21; vidi također 1. Korinćanima 14,25). Isus „ih je sve poznavao i nije trebalo da mu tko posvjedoči o čovjeku. Ta sâm je znao što je u čovjeku“ (Ivan 2,24-25). Na temelju Njegove spoznaje srca, Bog može suditi pravedno: „Ja, Gospod, istražujem srce i ispitujem bubrege, da bih svakomu dao prema putima njegovim, prema plodu djela njegovih“ (Jeremija 17,10 VB).

U Marku 7,21-23, Isus je istaknuo palo stanje našeg srca: „Jer iznutra, iz srca ljudskoga, izlaze zle misli, preljubi, bludništva, ubojstva, krađe, lakomstva, pakosti, prijevara, razvratnost, zlo oko, hula, oholost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka“ (VB). Naš najveći problem nije vanjski, već unutarnji; svi imamo problem srca.

Da bi osoba bila spašena, srce mora biti promijenjeno. To se događa samo po Božjoj snazi kao odgovor na vjeru. „Jer srcem se vjeruje na pravednost“ (Rimljanima 10,10 VB). U svojoj milosti, Bog može u nama stvoriti novo srce (Psalam 51,10; Ezekiel 36,26). Njegovo obećanje je da oživljava duh poniznih i oživljava srce skrušenih (Izaija 57,15).

Božje djelo stvaranja novog srca u nama uključuje ispitivanje naših srca (Psalam 17,3; Ponovljeni zakon 8,2) i ispunjavanje naših srca novim idejama, novom mudrošću i novim željama (Nehemija 7,5; 1. Kraljevima 10,24; 2. Korinćanima 8,16).

Srce je srž našeg bića, i Biblija pridaje veliku važnost tome da čuvamo naša srca čistima: „Svom pomnjom čuvaj srce svoje, jer iz njega izvire život“ (Izreke 4,23 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je srce?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries