settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o spontanom pobačaju?

Odgovor


Vjerojatno najčešće pitanje koje ljudi postave nakon spontanog pobačaja glasi: „Zašto se to dogodilo?“ ili „Zašto mi je Bog to učinio?“ Nema lakih odgovora na ta pitanja. Zbilja, vjerojatno nećemo nikada doći do zadovoljavajućeg zaključka zašto se loše stvari događaju ljudima, posebno bezazlenoj djeci koja nisu ni počela živjeti. Moramo razumjeti da nam Bog ne oduzima naše voljene od nas kao neku vrstu okrutne kazne. Biblija nam kaže da „nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu“ (Rimljanima 8:1).

Spontane pobačaje obično uzrokuju abnormalni uzorci kromosoma u fetusu. Kada se te abnormalnosti realiziraju, dolazi do zaustavljanja rasta, zbog čega dolazi do spontanog pobačaja. U drugim slučajevima, do spontanog pobačaja dolazi zbog materičnih anomalija, hormonalnih anomalija, problema s imunološkim sustavom, kroničnim infekcijama i bolestima. Nakon tisuća godina grijeha, smrti i osobnog uništenja, ne bi nas trebalo iznenaditi da će genetski poremećaji postati uobičajeni.

Biblija nigdje posebno ne komentira spontane pobačaje. Međutim, možemo biti sigurni da Bog suosjeća s onima koji su ih pretrpjeli. On plače i pati zajedno s nama, jednostavno zato što nas voli i osjeća našu bol. Isus Krist, Božji Sin, obećao je poslati svoga Duha svim vjernicima, tako da oni više nikada ne trebaju proći kroz nevolje sami (Ivan 14:16). Isus je u Mateju 28:20 rekao: „Evo, ja sam s vama zauvijek, do kraja svijeta.“

Svaka vjernica koja je prošla kroz spontani pobačaj može se pouzdati u slavnu nadu da će jednoga dana ponovno vidjeti svoje dijete. Nerođeno dijete Bogu nije samo fetus ili „komadić tkiva“, nego je jedno od Njegove djece. Jeremija 1:5 kaže da nas Bog poznaje još dok smo u majčinoj utrobi. Tužaljke 3:33 kažu da Bog „tek nerado ucvili sinove ljudske“. Isus je obećao da će nam ostaviti mir kakav nam svijet ne može dati (Ivan 14:27).

Rimljanima 11:36 nas podsjeća da sve postoji po Božjoj sili i namijenjeno je za Njegovu slavu. Premda Bog ne nanosi patnju kao kaznu, On će dozvoliti da nam se dogode stvari koje će mu donijeti slavu. Isus je rekao: „Ovo sam vam rekao da u meni imate mir. Na svijetu ćete imati patnju. Ali ohrabrite se, jer ja sam pobijedio svijet“ (Ivan 16:33). EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o spontanom pobačaju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries