settings icon
share icon
Pitanje

Kako bi kršćanin trebao gledati na spolni odgoj?

Odgovor


Djeca će od nekoga naučiti o seksualnosti. Mogućnosti su njihovi vršnjaci, pornografija, školski temelji, eksperimentiranje ili njihovi roditelji. Najbolje mjesto za spolni odgoj je kod kuće, kao prirodni dio učenja djece „putu kojim treba ići“ (Izreke 22,6). Odgovornost je roditelja koja im je dana od Boga da pouče djecu Božjoj perspektivi o svakom području života, uključujući i seksualnost (Efežanima 6,1-4).

Zbog unutarnje složenosti ljudske spolnosti, fizički aspekti biološke reprodukcije ne mogu se odvojiti od moralne odgovornosti. Bez obzira na to dobivaju li djeca spolni odgoj u školama ili čak u crkvi, odgovornost je roditelja osigurati da njihova djeca budu pravilno educirana o biološkim i moralnim aspektima seksualnosti. Prepuštanje odgoja o vrijednostima drugima je opasno, posebno što se tiče pitanja seksualnosti u mnogim današnjim kulturama.

Prvo, što Biblija kaže o seksu? Seksualnost nam je dar od Boga i treba je promatrati kao takvu. Bog je stvorio seks u dvije svrhe: rađanje i sjedinjenje između muža i žene (Postanak 1,28; Matej 19,6; Marko 10,7-8; 1. Korinćanima 7,1-5). Svaka druga primjena seksa je grijeh (1. Korinćanima 6,9. 18; 1. Solunjanima 4,3). Nažalost, mnogi u našem svijetu ne vjeruju u te istine. Kao rezultat toga postoje mnoge perverzije seksualnosti i mnogo nepotrebne boli koju one uzrokuju. Roditelji koji pravilno educiraju svoju djecu o seksu mogu pomoći svojoj djeci da razlučuju istinu od grešaka, hodaju mudro i na kraju imaju bolje iskustvo dara seksualnosti.

Većina modernih instrukcija spolnog odgoja predstavlja izopačenost, blud, homoseksualnost i zajednički život prije braka kao „normalne“ izraze seksualnosti. Svako učenje o granicama ograničeno je na izbjegavanje negativnih posljedica. Sve je to protivno Svetom pismu (1. Korinćanima 6,9; Levitski zakonik 20,15-16; Matej 5,28). Roditelji kršćani trebaju biti aktivno uključeni u sve aspekte obrazovanja svoje djece, osobito u područja koja kompromitiraju Bibliju. Roditelji bi trebali biti svjesni onoga što njihova djeca uče i ispraviti sve dezinformacije date njihovoj djeci. Također bi trebali obrazovati svoju djecu na takav način da ih osposobe za razlikovanje biblijske istine od kulturološke greške. Bog smatra roditelje odgovornima za odgoj njihove djece (Efežanima 6,4), a ne škole, crkve ili vlade.

Mnogi roditelji smatraju da je tema seksualnosti nespretna i neugodna, ali to ne mora biti. Roditelji bi trebali početi kad su djeca vrlo mala, izravno pričati s djecom predškolskog uzrasta o njihovom tijelu i o tome kako su muškarci i žene drugačije stvoreni. Ti razgovori prirodno prelaze u složenija područja kako dijete sazrijeva. Važno je da dijete zna da može razgovarati s mamom ili tatom o svemu što ga zbunjuje.

Seksualne informacije bombardiraju nas sa svih strana, stoga ti razgovori između roditelja i djeteta moraju započeti vrlo rano. Prije nego što roditelji dopuste školskom sustavu poučavanje o spolnosti ili moralu, moraju biti sigurni da su njihova djeca već naučila istinu. Tada je ključno ostati u toku s onim što djeca uče i kako primjenjuju svoje znanje. Održavanje stalnog, otvorenog dijaloga s djecom ključno je za ostajanje odgovornim za ono što uče. Kad su roditelji čvrsti u poučavanju svoje djece, ta djeca imaju osnovu na kojoj prepoznaju i odbacuju pogreške koje svijet promovira kao istinu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako bi kršćanin trebao gledati na spolni odgoj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries