settings icon
share icon
Pitanje

Što trebam učiniti ako ne mogu odlučiti s kim se viđati?

Odgovor


Biblija se posebno ne bavi ovom temom, ali nam daje uvid u ono što bismo trebali tražiti kod potencijalnog supružnika. Prvi i najbolji savjet je moliti se u vezi toga. Bog će vam dati mudrost i smjernice ako ga zatražite. „Ako kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje velikodušno i bez predbacivanja, i dat će mu se“ (Jakovljeva 1,5).

Druga Korinćanima 6,14 nalaže: „Nemojte biti neprimjereno ujarmljeni s nevjernicima: jer što zajedničkoga ima pravednost s bezakonjem? i kakvo zajedništvo ima svjetlo s tamom?“ Prvo pitanje koje treba postaviti jest je li vaš potencijalni supružnik predan Bogu. Ako nije, ta se osoba ne bi trebala smatrati potencijalnim supružnikom. S druge strane, samo zato što netko slijedi Krista, to ga ne čini pravim izborom. Biti „primjereno ujarmljeni“ može ići i dublje od samog „Je li on/ona kršćanin?“ U kršćanstvu postoji mnogo različitih uvjerenja, i to treba uzeti u obzir pri odabiru potencijalnog supružnika. Razmislite kakav bi bio brak s tom osobom. Jesu li vaša uvjerenja dovoljno bliska da se možete složiti da svoju djecu podučavate istim doktrinama? To je od velike važnosti.

Za muškarce je važno sagledati kakva bi trebala biti kršćanka kao supruga. „Žene, pokoravajte se svojim muževima kao Gospodinu. Jer muž je glava ženi kao što je i Krist glava crkvi; on je i spasitelj tijela. Stoga, kao što je crkva podložna Kristu, tako neka i žene budu svojim muževima u svemu“ (Efežanima 5,22-24). Pavao nam govori da žena treba biti podložna mužu iz ljubavi. To ne znači nužno da bi vam se djevojka koju razmatrate za odnos trebala u potpunosti podrediti. Dok se viđate nije dužna. Međutim, ne bi trebala imati buntovni duh, već bi se iz ljubavi trebala podčiniti autoritetima. Trebala bi biti voljna da ju vode. Izreke 31,10-31 nam govore kakva je „vrsna žena“. Vrijedna, velikodušna i dobrotvorna, snažna i mudra. Možda nećete moći pronaći sve ove osobine u jednoj osobi, ali to su poželjne osobine i ugodne Bogu.

Drugi stih koji opisuje ženu koja je ugodna Bogu je 1. Petrova 3,1-4: „Isto tako se i vi, žene, pokoravajte svojim muževima; kako bi, ako su neki nepokorni Riječi, ponašanjem žena i bez riječi bili pridobiveni kada promotre vaše strahom prožeto časno ponašanje. Vaše ukrašavanje neka ne bude izvanjsko: pletenje kose i nošenje zlata ili odijevanje haljina; nego neka to bude čovjek skrovit i srdačan, u neraspadljivu ukrasu krotka i smirena duha, što je pred Bogom dragocjeno.“ To nam govori da žena treba biti čista i živjeti za Krista kako bi bez riječi mogla pridobiti izgubljenog muža. To također ukazuje na to da je ne bi trebao toliko brinuti vanjski izgled koliko njezin duhovni život.

Za žene postoji nekoliko ilustracija onoga kakav treba biti kršćanin kao muž. Iako osoba koju razmatrate za odnos nije vaš muž, trebate potražiti osobine koje pokazuju ovu vrstu ljubavi. „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio crkvu i za nju predao sebe da je posveti i očisti kupelju vode putem riječi, da sebi predvede crkvu slavnu, bez mrlje ili nabora ili nečega takvoga, nego da bude sveta i bez ljage“(Efežanima 5,25-27). Ljubi li? Je li spreman voditi ljude ka Kristu i pomoći im da budu sveti i besprijekorni? Je li vođa? Muškarac treba voljeti Boga iznad svega i biti spreman pomoći svojoj braći i sestrama u Kristu da nastoje biti sveti i ugodni Bogu. Treba biti ponizan, mudar i milosrdan, baš kao što je bio i Krist. Pazite na ove osobine u muškarcu, jer je to ono što je Bogu ugodno.

Nećete pronaći „savršenu“ osobu sa svim tim kvalitetama, ali Bog će vam dopustiti da vidite nastoji li netko s kim razmatrate odnos ugoditi Bogu. Kao i sa svakom drugom velikom odlukom u životu, u vezi odnosa treba postupati oprezno, mudro i razborito, te s puno molitve.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što trebam učiniti ako ne mogu odlučiti s kim se viđati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries