settings icon
share icon
Pitanje

Što je spasonosna milost?

Odgovor


Kao idiom „spasonosna milost" odnosi se na „otkupljujuću značajku" koja čini osobu ili stvar prihvatljivom. Ali to nije biblijski smisao. Riječ milost u Bibliji znači „nevjerojatna božanska pomoć koja se daje ljudima za njihovu obnovu ili posvećenje" ili „Božja nezaslužena dobrostivost." Biblijski, „spasonosna milost" je Božja milost koja spašava osobu.

Pismo kaže da je milost kao nezaslužena Gospodinova naklonost nužna „jer se po djelima Zakona pred njim neće opravdati nijedno tijelo" (Rimljanima 3,20). Jedini način da primimo Božju spasonosnu milost jest po vjeri u Krista: „Sada se pak bez Zakona očitovala pravednost Božja… pravednost Božja po vjeri u Isusa Krista za sve i na sve koji vjeruju" (Rimljanima 3,21-22).

Spasonosna milost rezultira našim posvećenjem, procesom kojim nas Bog suobličava s Kristovim likom. U trenutku spasenja, milošću po vjeri, Bog nas čini novim stvorenjima (2. Korinćanima 5,17). I obećava da nikada neće napustiti svoju djecu: „Uvjeren upravo u ovo: Onaj koji u vama započe dobro djelo, dovršit će ga do dana Isusa Krista" (Filipljanima 1,6).

Nemamo ništa u sebi čime se možemo pohvaliti Bogu (Rimljanima 3,10-11) – nemamo vlastitu „spasonosnu milost". Kao posve neprihvatljivi Bogu, zajedno s Isusovim učenicima molimo: „Pa tko se onda može spasiti?" Isusov odgovor ohrabruje: „Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu" (Luka 18,26-27). Spasenje je Božje djelo. On daje milost koja nam treba. Naša „spasonosna milost" jest sam Krist. Njegovo djelo na križu nas spašava, a ne naša vlastita zasluga.

Lako je pomisliti da po našoj vjeri malo doprinosimo našem spasenju. Uostalom, Kristova se zasluga mora pripisati nama po vjeri, a čini se da naša vjera dolazi od nas. No Rimljanima 3,10-12 kaže da nitko od nas ne traži Boga. A Efežanima 2,8 kaže: „Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to [vjera] nije od vas, Božji je to dar!" Hebrejima 12,2 kaže da je Isus začetnik i dovršitelj naše vjere. Božja spasonosna milost je u potpunosti Njegov dar. Čak i naša sposobnost da prihvatimo Njegovu spasonosnu milost je samo još jedan dar od Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je spasonosna milost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries