settings icon
share icon
Pitanje

Utječe li spasenje samo na život poslije smrti?

Odgovor


Često naglašavamo kako spasenje utječe na život poslije smrti, ali zanemarujemo razmotriti kako sada treba utjecati na naše živote. Dolazak Kristu u vjeri je životni prijelaz na toliko mnogo načina – jednom kada smo spašeni, oslobođeni smo grijeha i dobili smo novi život i novu perspektivu. Kao što je John Newton rekao: „Nekoć sam bio izgubljen, ali sada sam nađen, / Bio sam slijep, ali sada vidim." Nakon spasenja sve se mijenja.

U poslanicama također nalazimo dosljedan naglasak na svakodnevni život. Prema Efežanima 2,10, razlog zašto smo spašeni nije samo da bismo proveli vječnost na nebu, nego činili „dobra djela koja unaprijed pripravi Bog da u njima hodimo." Ta „dobra djela" trebaju se izvršiti ovdje na ovom svijetu. Ako se naše vječno spasenje ne odražava na naš svakodnevni život, imamo problem.

Jakov je napisao pismo da potakne praktičnu vjeru. Naše spasenje treba rezultirati kontroliranim jezikom (Jakovljeva 1,26) i drugim promjenama u našem životu. Vjera koja tvrdi da postoji bez dokaza dobrih djela je „mrtva" (Jakovljeva 2,20). Pavao je napisao u 1. Solunjanima 2,12 da treba „proživjeti dostojno Boga koji vas zove u svoje kraljevstvo i slavu." Život koji je predan i poslušan Bogu prirodan je rezultat spasenja. Isus je učio da smo Njegovi sluge, smješteni ovdje da nastavimo Njegov posao dok čekamo Njegov povratak (Luka 19,12-27).

U knjizi Otkrivenja, Bog šalje pisma sedam crkava (Otkrivenje 2-3), a u svakoj od njih postoje određena područja svakodnevnog života koja pohvaljuje ili osuđuje. Crkva u Efezu bila je prepoznata po svom radu i strpljenju, a crkva u Smirni pohvaljena za vjernost u kušnjama i siromaštvu. S druge strane, crkva u Pergamu bila je ukorena zbog toleriranja lažnih nauka, a crkva u Tijatiri ukorena jer je slijedila lažnog učitelja u seksualne grijehe. Isus je jasno smatrao spasenje nečim što treba utjecati na svakodnevni život, a ne samo na život poslije smrti.

Spasenje je početna točka novoga života (2. Korinćanima 5,17). Bog ima sposobnost obnoviti i izgraditi ono što je uništeno grijehom. U Joelu 2,25, Bog obećava Izraelu da, iako je donio sud na njih zbog njihovih grijeha, može „nadoknaditi godine koje izjedoše skakavac" kada mu se Izrael obrati i vrati. Sličnu obnovu obećava Izraelu u Zahariji 10,6. To ne znači da spasenje znači puku sreću i lišenost problema u ovom životu. Postoje vremena kada Bog odluči dopustiti teškoće kao podsjetnik na visoku cijenu grijeha ili na našu potrebu da se više oslonimo na Njega. No suočavamo se s tim kušnjama s novim pogledom i snagom odozgo. Ustvari, poteškoće koje trpimo zapravo su darovi od Boga da nas potaknu na rast u vjeri i opreme nas da budemo blagoslov drugima (2. Korinćanima 1,4-6; 12,8-10).

U Isusovoj službi, svi koji su došli k Njemu u vjeri zauvijek su se promijenili. Opsjednuti demonima iz Desetgrada otišao je kući evangelizirati (Marko 5,20). Gubavci su se ponovno uklopili u društvo, očišćeni i radosni (Luka 17,15-16). Ribari su postali apostoli (Matej 4,19), nadcarinici su postali filantropi, grešnici su postali sveci (Luka 19,8-10). Po vjeri smo spašeni (Efežanima 2,8), a promjena koju donosi spasenje počinje sada.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Utječe li spasenje samo na život poslije smrti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries