settings icon
share icon
Pitanje

Može li se osoba spasiti kroz opću objavu?

Odgovor


Opća objava se može definirati kao „Božja objava svim ljudima, u sva vremena i na svim mjestima, koja otkriva da Bog postoji i da je inteligentan, silan i transcendentan“. Biblijski stihovi, poput Psalma 19,1-4 i Rimljanima 1,20, jasno navode da se određene stvari o Bogu mogu razumjeti iz svega što je oko nas stvoreno. Stvaranje otkriva Božju moć i veličanstvo, ali ne otkriva plan spasenja kroz Krista. Spasenje je samo u Isusovom imenu (Djela 4,12); stoga se osoba ne može spasiti samo kroz opću objavu. Obično je pitanje koje se postavlja „Može li se osoba spasiti kroz opću objavu?“ vezano i za pitanje „Što se događa onima koji nikada nisu čuli evanđelje?“

Nažalost, još uvijek postoje dijelovi svijeta u kojima nema nikakvog pristupa Bibliji, evanđelju Isusa Krista ili bilo kojem sredstvu za učenje kršćanske istine. Postavlja se, dakle, pitanje što se događa tim ljudima kada umru? Je li pošteno da Bog osudi osobu koja nikada nije čula evanđelje Isusa Krista? Neki vjeruju u koncept da Bog one koji nikada nisu čuli za evanđelje sudi na temelju toga kako su odgovorili na opću objavu. Pretpostavlja se da ako osoba zaista vjeruje u ono što se može spoznati o Bogu kroz opću objavu, Bog će suditi osobu na temelju te vjere i dozvoliti osobi ulazak u nebo.

Problem je u tome što Biblija izjavljuje da ako osoba nije u Kristu, „već je osuđena“ (Ivan 3,18). Rimljanima 3,10-12, citirajući Psalam 14,3, proglašava da je neobraćena priroda univerzalno grešna: „Nema pravedna nijednoga, nema onoga koji razumije, nema onoga koji Boga traži. Svi skrenuše, svi zajedno beskorisni postadoše; nema onoga koji čini dobro, nijednoga nema.“ (VB) Prema Bibliji, spoznaja o Bogu je dostupna (kroz opću objavu), ali čovječanstvo ju je izopačilo po svom vlastitom nahođenju. Rimljanima 1,21-23 navodi: „Jer premda upoznaše Boga, ne proslaviše ga kao Boga niti mu zahvališe, nego postadoše isprazni u svojim umovanjima te se pomrači nerazumno srce njihovo. Praveći se da su mudri, postadoše ludi i zamijeniše slavu neraspadljivoga Boga obličjem, likom raspadljivoga čovjeka, i ptica i četveronožaca i gmazova.“ (VB) Stanje onih koji su bez Boga jest stanje pobune, tame i idolopoklonstva.

Čovjek je u pobuni unatoč općoj objavi. Grešan čovjek namjerno odbacuje ono što se o Bogu može spoznati kroz prirodu i traži načine kako da izbjegne istinu (vidi Ivan 3,19). Budući da čovjek po prirodi ne traži Boga, Bog mora tražiti njega – i to je upravo ono što je učinio, u Osobi Isusa Krista. Isus je došao „potražiti i spasiti što bijaše izgubljeno“ (Luka 19,10).

Dobar primjer naše potrebe za evanđeljem nalazimo u Djelima 10. Kornelije je znao o Bogu i bio je „pobožan i bogobojazan zajedno sa svim domom svojim. Davao je i mnogu milostinju puku i molio se Bogu svagda“ (Djela 10,2 VB). Je li Bog spasio Kornelija zbog njegove pobožnosti temeljem ograničene spoznaje koju je imao? Ne. Kornelije je trebao čuti o Isusu. Bog je uputio Kornelija da kontaktira apostola Petra i da ga pozove da dođe u njegov dom. Kornelije je poslušao, i Petar je došao i predstavio evanđelje Korneliju i njegovoj obitelji. Kornelije i njegov dom su povjerovali u Isusa i stoga bili spašeni (Djela 10,44-48). Nitko, pa ni „dobar“ čovjek poput Kornelija, nije spašen jednostavno vjerujući da Bog postoji ili davanjem časti Bogu na neki način. Jedini način spasenja jest evanđelje Isusa Krista (Ivan 14,6; Djela 4,12).

Na opću objavu može se gledati kao univerzalni poziv ljudima da priznaju da Bog postoji. No opća objava, sama po sebi, nije dovoljna da dovede osobu do spasenja u Kristu. To je razlog zašto je za nas važno da naviještamo evanđelje po cijelom svijetu (Matej 28,19-20; Djela 1,8). Rimljanima 10,14 izjavljuje: „Kako dakle da zazovu onoga u koga ne uzvjerovaše? A kako da vjeruju u onoga za koga nisu čuli? A kako da čuju bez propovjednika?“ (VB) Vjera u dobru vijest spasenja kroz Isusa Krista jedino je sredstvo spasenja (Ivan 3,16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može li se osoba spasiti kroz opću objavu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries