Je li Sotona bio zmija u Postanku 3?Pitanje: Je li Sotona bio zmija u Postanku 3?

Odgovor:
Da, zmija u Postanku 3 bila je Sotona. Sotona se ili pojavio kao zmija, opsjeo zmiju, ili je prevario Adama i Evu da vjeruju kako je zmija ta koja govori s njima. Zmije nemaju sposobnost govora. Otkrivenje 12,9 i 20,2 opisuju Sotonu kao zmiju. „I uhvati Zmaja, staru zmiju, to jest Đavla i Sotonu, i okova ga za tisuću godina" (Otkrivenje 20,2). „I bȋ bačen veliki Zmaj, stara zmija koja se zove Đavao i Sotona, zavodnik svega svijeta. Bȋ bačen na zemlju, a s njime bijahu bačeni i anđeli njegovi" (Otkrivenje 12,9).

Iako Biblija ne govori jasno je li zmija stajala ili hodala prije prokletstva, vjerojatno je poput ostalih gmazova hodala na četiri noge. To se čini najbolje objašnjenje iz Postanka 3,14: „Nato Gospod, Bog, reče zmiji: 'Kad si to učinila, prokleta bila među svom živinčadi i među svom zvjeradi poljskom! Po trbuhu ćeš svojemu puzati i prašinu jesti sve dane života svojega!" Činjenica da je zmija bila prokleta da puže po trbuhu i zauvijek jede zemljanu prašinu, također je način koji ukazuje da će zmija zauvijek biti prezrena i gledana kao odvratno i gnjusno stvorenje i objekt prezira i bezvrijednosti.

Zašto je Bog prokleo zmiju kad je znao da je zapravo Sotona naveo Adama i Evu u grijeh? Sudbina zmije je ilustracija. Prokletstvo zmije jednoga će dana biti sudbina samoga Sotone (Otkrivenje 20,10; Ezekiel 28,18-19).

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Je li Sotona bio zmija u Postanku 3?

Saznajte kako ...

provesti vječnost s Bogomprimiti oprost od Boga