settings icon
share icon
Pitanje

Ima li Sotona moć kontrolirati vremenske prilike?

Odgovor


Zbog sve većeg broja prirodnih katastrofa i strašnih oluja mnogi se pitaju tko kontrolira vrijeme, Bog ili Sotona? Neki ukazuju da su opisi Sotone kao „vladara vlasti zraka" u Efežanima 2,2 i „boga ovoga svijeta" u 2. Korinćanima 4,4 dokaz da Sotona ima kontrolu nad vremenom. Istraživanje Biblije otkriva da kakav god utjecaj Sotona i njegovi anđeli demoni imaju na vrijeme, on je ograničen Božjim konačnim suverenitetom. Đavola, našeg „protivnika", treba shvatiti ozbiljno; trebali bismo priznati njegovo postojanje i njegovu ograničenu moć nad sekularnim svijetom. U isto vrijeme, Sotona, poraženi pali anđeo, iznad je čovjeka, ali nije božanski, ima samo snagu koju Bog u konačnici dopušta (2. Solunjanima 2,6-11).

Ako Sotona može utjecati na vremenske prilike, to bi bilo samo uz Božje dopuštenje i ograničeno, kao u slučaju Joba. Bog je dopustio Sotoni da muči Joba kako bi ga testirao, a to je uključivalo i „oganj Božji" (vjerojatno munje) koji je „pao s neba i spalio ovce i momke" (Job 1,16). Nakon toga uslijedio je „silan vjetar" (možda i tornado) koji je uništio kuću najstarijeg sina i ubio Jobovu djecu (stihovi 18-19). Dakle, ako je Sotona na neki način uzrokovao oganj s neba i tornado, oni su još uvijek bili pod konačnom Božjom kontrolom u Njegove svrhe.
Bog, a ne Sotona, upravlja vremenom (Izlazak 9,29; Psalam 135,6-7; Jeremija 10,13).
Bog kontrolira nebo i kišu (Psalam 77,16-19).
Bog kontrolira vjetar (Marko 4,35-41; Jeremija 51,16).
Bog podupire i održava svemir (Hebrejima 1,3).
Bog ima vlast nad oblacima (Job 37,11-12. 16).
Bog ima vlast nad munjom (Psalam 18,14).
Bog ima vlast nad svom prirodom (Job 26).
Bog kontrolira sve, uključujući i vrijeme. Svojom providnošću Bog brine i štiti svoju djecu, ali također dozvoljava Sotoni, demonima i čovječanstvu da vrše svoju ograničenu volju u počinjenju djela grijeha, zla i opakosti. Ta ista bića u potpunosti su odgovorna za sve ljudske katastrofe i tragedije koje uzrokuju. Znamo da je Bog odredio sve što se događa (Efežanima 1,11; Rimljanima 11,36), i stoga je Njegova nevidljiva ruka u našoj boli, iako ne može sagriješiti ili biti počinitelj zla (Jakovljeva 1,13-17 ).

Za vjernika ne može postojati besmislena patnja, bilo da je patnja uzrokovana čovječanstvom ili prirodnim događajem. Možda ne znamo uvijek zašto se događaju zla ili prirodne katastrofe, ali možemo biti sigurni da Bog u svim našim kušnjama i nevoljama izvodi sve zajedno za Njegovu slavu i za naše vječno dobro (Rimljanima 8,18-28).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ima li Sotona moć kontrolirati vremenske prilike?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries