settings icon
share icon
Pitanje

Je li Sotona u paklu? Gdje je Sotona?

Odgovor


Sotona trenutno nije u paklu. Umjesto toga, Sotona luta zemljom, tražeći ljude da ih iskuša na grijeh i tako odvoji od Boga. Prva Petrova 5,8 kaže: „Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre." U Ivanu 14,30, Isus je nazvao Sotonu „vladarom ovoga svijeta", a apostol Pavao nazvao ga je „vladarom vlasti zraka, duhom koji sada djeluje u sinovima neposluha" (Efežanima 2,2). Sotona ne živi u paklu; on živi i radi na zemlji i na nebu kojima kruži.

Sotona je „otac laži" (Ivan 8,44) i trenutno utječe i vlada svijetom. Sotona želi štovanje (Matej 4,9), te koristi prijevaru i distrakcije kako bi privukao čovjekov fokus na sebe. Svijet na ovaj ili onaj način štuje Sotonu, osim onih koji su iščupani od đavoljih obmana i preneseni u Božje kraljevstvo. Ako osoba nije Božje dijete, ona je po standardu Sotonino dijete (vidi Ivan 8,44; Djela 13,10). Prva Ivanova 3,10 nam govori kako razlikovati to dvoje: „Po ovome se raspoznaju djeca Božja i djeca đavlova: tko god ne čini pravde i tko ne ljubi brata svojega, nije od Boga." Jakovljeva 4,4 objašnjava da je svatko tko je prijatelj svijeta neprijatelj Božji.

To je važno znati jer će se Isus uskoro vratiti na zemlju i sakupiti ono što mu pripada. Pobijedit će Sotonine sljedbenike i zatražiti svoje izabranike za sebe. Konačno, Sotona će biti bačen u ognjeno jezero i „ondje će se mučiti danju i noću u vijeke vjekova" (Otkrivenje 20,10). Nakon toga će Isus suditi nevjernike prema onome što su činili tijekom svog života. Svatko čije ime nije zapisano u Knjizi života bit će bačen u ognjeno jezero u kojem će već biti Sotona i njegovi službenici (Otkrivenje 20,13. 15). Pakao i smrt također će biti bačeni u ognjeno jezero (Otkrivenje 20,14), stoga, tehnički gledano, Sotona ni u jednom trenutku ne boravi u paklu. Ali će trajno biti zatočen na vrlo vrućem mjestu koje bi se moglo nazvati „paklenim" mjestom, na kojem će ga se zauvijek mučiti.

Ključno shvaćanje za svakoga treba biti da bude siguran da mu je ime zapisano u Knjizi života kako bi mogao imati vječni život na nebu, a ne vječnu odvojenost od Boga u ognjenom jezeru.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Sotona u paklu? Gdje je Sotona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries