settings icon
share icon
Pitanje

Ima li Sotona još uvijek pristup nebu?

Odgovor


Sotona je u početku bio jedan od Božjih svetih anđela, ali pobunio se protiv Boga i bio je zbačen s neba (Luka 10,18). To je bila tek prva faza njegove osude. Sotonino je kraljevstvo poraženo na križu (Ivan 12,31-32). Kasnije će biti vezan u bezdanu tisuću godina (Otkrivenje 20,1-3), a potom bačen u ognjeno jezero za čitavu vječnost (Otkrivenje 20,10).

Sve do svoje konačne osude, Sotona je „vladar ovoga svijeta" (Ivan 14,30), ali izgleda da još uvijek ima ograničen pristup nebeskim oblastima. U Jobu 1,6, Sotona stoji u Božjoj prisutnosti. Slična je situacija u 2. Ljetopisa 18,18-21 koja uključuje „lažljivog duha".

Budući da je Bog svet i apsolutno bez grijeha (Izaija 6,3), i budući da On neće uopće gledati zlo (Habakuk 1,13), kako Sotona može biti na nebu? Odgovor uključuje Božje suvereno ograničenje grijeha. U Jobu 1, Sotona je stajao pred Bogom kako bi dao račun o sebi. Bog je pokrenuo sastanak, vodio postupak i ostao u apsolutnoj kontroli (stih 7). Rezultat toga je ograničena Sotonina moć (stih 12) i proslavljen Bog.

Evo još nekoliko činjenica koje treba napomenuti: 1) Sotona nema otvoreni pristup Božjoj prisutnosti. Pozvan je od Boga. 2) Posjeti su privremeni. Njegovo je vrijeme pred Božjim prijestoljem ograničeno. 3) Ni na koji način nebesku čistoću ne narušava kratka prisutnost grešnog bića određena od Boga, koja je „stavljena u karantenu" po Božjoj regulatornoj moći. I 4) Sotoni se pristup odobrio samo prije konačne osude. Nakon suda Bog stvara novo nebo i novu zemlju (Otkrivenje 21,1), briše sve suze s naših očiju (stih 4), otkriva Novi Jeruzalem (stih 10) i obećava potpuno odsustvo grijeha (stih 27).

Kad kažemo da „Bog ne može dopustiti grijeh u nebo", jednostavno mislimo da Bog ne može dopustiti ljudskim bićima koja su još uvijek u grijehu da žive u Njegovoj prisutnosti. Ali moguće je da Bog zapovijedi grešnom biću da stane (privremeno) u Njegovu nazočnost kako bi mu dao naredbu (Izaija 6), zahtijevao izvještaj (Job 1-2) ili mu sudio (Otkrivenje 20,11-15) bez ugrožavanja Njegove svetosti.

Božja svetost će s vremenom konzumirati sav grijeh. Do tog dana Njegova svetost regulira grijeh, a to znači da se Sotonu u određenim prilikama nakratko poziva pred svoga Stvoritelja kako bi dao izvještaj o svojim postupcima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ima li Sotona još uvijek pristup nebu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries