settings icon
share icon
Pitanje

Je li đavao / Sotona osoba ili sila / personifikacija zla?

Odgovor


Premda je uvjerio mnoge da ne postoji, Sotona je sasvim sigurno stvarno, osobno biće, izvor sve nevjere i svake vrste moralnog i duhovnog zla na svijetu. U Bibliji ga se naziva različitim imenima, uključujući ime Sotona (koji znači „neprijatelj“ – Job 1:6; Rim 16:20), đavao (tj. „klevetnik“—Matej 4:1; 1. Petrova 5:8), Lucifer (Izaija 14:12), zmija (2. Korinćanima 11:3; Otkrivenje 12:9), te mnoga druga.

Postojanje Sotone kao osobnog bića dokazuje činjenica da ga je Gospodin Isus Krist prepoznao kao takvoga. Isus ga je često nazivao imenom (npr. Luka 10:18; Matej 4:10) i prozvao ga „knez ovoga svijeta“ (Ivan 12:31; 14:30; 16:11).

Apostol Pavao je Sotonu nazvao „bog ovoga svijeta“ (2. Korinćanima 4:4) i „knez vlasti zraka” (Efežanima 2:2). Apostol Ivan je rekao: „sav svijet u vlasti (je) zloga“ (1. Ivanova 5:19) i da je Sotona „zavodnik cijeloga svijeta“ (Otkrivenje 12:9). Teško da bi to mogli biti opisi neke neosobne sile ili tek personifikacije zla.

Sveto pismo uči da je Bog, prije nego što je stvorio čovjeka i ovaj svijet, stvorio „bezbrojne anđele“ (Hebrejima 12:22), nebesku vojsku duhovnih bića velike snage i pameti. Najviši od tih bića su kerubi, koji su čuvari Božjega prijestolja, a „raskriljeni kerub“ bio je izvorno sam Sotona (Ezekiel 28:14). Bio je „pun mudrosti i čudesno lijep“.

Međutim, Bog nije stvorio Sotonu kao zlo biće. Anđeli su, kao i ljudi, stvoreni kao slobodne duše, a ne kao strojevi koji ne razmišljaju. Bili su u potpunosti sposobni odbaciti Božju volju i pobuniti se protiv njegova autoriteta.

Srž grijeha, i u čovjeku i u anđelima, nalazi se u dvostrukom grijehu nevjere i ponosa. Sotona je rekao u svome srcu: „Uspet ću se na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijestol ću sebi dići . . . bit ću jednak Višnjemu” (Izaija 14:13, 14). Ponovno, teško da su to djela ili motivi neosobne sile.

Isus je također govorio o Sotoninim karakteristikama. Krist je rekao da je Sotona ubojica od početka, da se ne drži istine jer u njemu nema istine, te kada govori laži, govori svojim vlastitim jezikom, jer je lažac i otac laži (Ivan 8:44).

Ključno je da kršćani shvate stvarnost Sotone i da razumiju da on tumara okolo kao ričući lav, gledajući koga će proždrijeti (1. Petrova 5:8). Nemoguće nam je nadvladati grijeh i iskušenje od đavla, ali Pismo nam kaže kako možemo biti snažni. Trebamo staviti potpuni Božji oklop i oduprijeti se iskušenju (Efežanima 6:13).
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li đavao / Sotona osoba ili sila / personifikacija zla?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries