settings icon
share icon
Pitanje

Koliko moći posjeduje Sotona?

Odgovor


Sotona je bio anđeo stvoren od Boga koji se okrenuo protiv Božjeg autoriteta (Izaija 14,13) i postao poglavar kraljevstva zlih duhova zvanih demoni, njegovi „anđeli" (Matej 25,41). Njegova je moć, kako u nebeskom području, tako i na zemlji, velika i ne treba ju podcjenjivati. Međutim, iako su Sotona i njegove sile strašni neprijatelji, Isus Krist je slomio Sotoninu moć, ispunivši proročanstvo iz Postanka 3,15. Kristov križ zadobio je pobjedu (Ivan 12,31). „Vladar ovoga svijeta je osuđen" (Ivan 16,11), a Isus će jednoga dana u potpunosti uništiti Sotoninu moć i pročistiti kreaciju (2. Petrova 3,10).

Sotonina moć u nebeskom području/duhovnom svijetu:
Sotona ima ovlasti u duhovnom području (Judina 1,9), gdje ima ograničen pristup Božjoj prisutnosti (Job 1,6). Knjiga o Jobu pruža uvid u odnos između Boga i Sotone. U Jobu 1,6-12, Sotona stoji pred Bogom i izvještava da je „prolazio zemljom i obilazio je" (stih 7). Bog pita Sotonu je li zapazio pobožnog Joba, a Sotona odmah optužuje Joba za neiskrenost – on ljubi Boga samo za blagodati koje Bog daje. „Ali pruži sad ruku svoju", kaže Sotona, „i dotakni se svega što ima — zacijelo će te u lice tvoje prokleti" (stih 11). Bog daje Sotoni dozvolu da pogodi Jobovu imovinu i obitelj, ali ne i njega kao osobu, i Sotona odlazi. U Jobu 2, Sotona ponovo dolazi u Božju prisutnost, a ovaj put mu se dopušta utjecaj na Jobovo osobno zdravlje. (Ostatak knjige je iz Jobove perspektive, dajući primjer kako se nositi s patnjom.)

Ovo je važan odlomak jer pokazuje Sotonino mjesto u duhovnom području. On je u mogućnosti optuživati Božje ljude u samoj Njegovoj prisutnosti, a Judina 1,9 pokazuje da čak i arhanđelu Mihaelu treba pomoć Gospodina da ga nadvlada. Međutim, Sotona je očito suzdržan da potpuno iskaže svoj gnjev; još uvijek je stvoreno biće pod Bogom, a njegova je moć ograničena.

Sotonina moć na zemlji:
Job 1 također otkriva da Sotona čini zlo i nanosi direktnu štetu na zemlji. Najpoznatije i najvažnije njegovo djelo na zemlji dogodilo se u rajskom vrtu. Postanak 3 govori o Sotoninom iskušenju Eve, „majke svima živima" (s. 20), i njezinom prvom grijehu koji je uslijedio. Upravo je ovaj čin, i onaj Evinog muža Adama, donio grijeh na svijet, i to je razlog zbog kojeg se cijelo čovječanstvo mora otkupiti od grijeha kako bi bilo s Bogom.

Jednoga dana Isus je sreo ženu koja je „imala duha bolesti osamnaest godina" (Luka 13,11). Isus pripisuje nemoć Sotoni koji ju je držao „svezanom" (s. 16). Sotonina moć bila je stvarna, ali naš Gospodin ju je lako svladao: „I položi na nju ruke, a ona se odmah uspravi te je slavila Boga" (s. 13). Isusovo čudo bilo je jasan dokaz Njegove vlasti nad Sotonom.

Od svog poticanja zla na zemlji, Sotona je imenovan „knezom", „bogom" ili „vladarom" ovoga svijeta (Ivan 14,30; usp. Ivan 12,31; 16,11; 2. Korinćanima 4,3-4; Efežanima 2,2; Kološanima 1,13). On je neprijatelj Boga i istine (Matej 13,24-30; 2. Solunjanima 2,9-12) i čini sve što može kako bi iskušavao pojedince (Postanak 3; Luka 22,31; 1. Timoteju 3,7) i veće skupine ljudi (1. Solunjanima 3,5; Otkrivenje 2,10). On je „zavodnik svega svijeta" (Otkrivenje 12,9). Sotona zavodi na razne načine, uključujući osvajanje čovjekovog ponosa (1. Timoteju 3,6; 1. Korinćanima 4,6), miješanje u prenošenje istine (Matej 13,18-22. 38-39) i postavljanje lažnih vjernika unutar crkve (1. Timoteju 4,1-2; 2. Timoteju 3,1-9; Otkrivenje 2,9; 3,9). U Ivanu 8,44, Isus kaže da je Sotona „lažac i otac laži."

Bog još uvijek daje Sotoni neki autoritet na ovom svijetu, što znači da njegova moć još uvijek nije potpuno slomljena – osim u jednom području: njegova moć nad smrću. Hebrejima 2,14-15 kaže da je Isus došao kao čovjek umrijeti „da smrću uništi onoga koji imaše moć smrti, to jest đavla", moć koju je Sotona držao „od početka" (Ivan 8,44 ). Spasenje koje Isus pruža oslobodilo nas je Sotonine omče. Smrt je izgubila žalac (1. Korinćanima 15,55).

Sotonina moć – zaključak:
Biblija kaže da „sav svijet leži u zlu" (1. Ivanova 5,19), i da moramo biti „trijezni, bdjeti, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre" (1. Petrova 5,8). Ipak, kršćani imaju veliku nadu, jer su Isus Krist (Ivan 16,33) i naša vjera u Njega (1. Ivanova 5,4) pobijedili Sotonino zlo. „Jer veći je Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu" (1. Ivanova 4,4).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koliko moći posjeduje Sotona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries