settings icon
share icon
Pitanje

Na koji je način Sotona bog ovoga svijeta (2, Kor 4,4)?

Odgovor


Izraz „bog ovoga svijeta“ (ili „bog ovoga doba“) upućuje na to da je Sotona velik utjecaj na ideale, mišljenja, ciljeve, nade i gledišta većine ljudi. Njegov utjecaj također obuhvaća svjetske filozofije, obrazovanje i trgovinu. Mišljenja, ideje nagađanja i lažne religije svijeta nalaze se po njegovom kontrolom i nastale su iz njegovih laži i prijevara.

Sotona se također naziva i „gospodarom zračnog kraljevstva" u Efežanima 2,2. On je „knez ovoga svijeta“ u Ivanu 12,31. Ovi naslovi i još mnogi drugi označavaju Sotonine sposobnosti. Reći, na primjer, da je Sotona „gospodar zračnog kraljevstva“ znači reći da on na neki način vlada svijetom i ljudima u njemu.

Međutim, to nije isto što i reći da on vlada svijetom u potpunosti – Bog je još uvijek suveren. No, to znači da je Bog, u svojoj beskonačnoj mudrosti, dopustio Sotoni da djeluje u ovome svijetu unutar ograničenja koja je Bog za njega postavio. Kada Biblija kaže da Sotona ima moć nad ovim svijetom, moramo se sjetiti da mu je Bog dao vlast samo nad nevjernicima. Vjernici nisu više pod Sotoninom vlašću (Kol 1,13). S druge strane, nevjernici su uhvaćeni u „mrežu đavla“ (2. Tim 2,26), leže „u vlasti Zloga“ (1. Iv 5,19) i u ropstvu su Sotone (Ef 2,2).

Dakle, kada Biblija kaže da je Sotona „bog ovoga svijeta“, ona ne govori da on ima krajnji autoritet. Ona nam prenosi ideju da Sotona vlada nevjernim svijetom na specifičan način. U Drugoj Korinćanima 4,4, nevjernik slijedi Sotonine ciljeve: „… onima kojima je bog ovoga svijeta zaslijepio nevjerničku pamet da jasno ne vide svjetlo sjajne Radosne vijesti Krista.“ Sotonino lukavstvo uključuje promicanje lažnih filozofija u svijetu – filozofija koje zasljepljuju nevjernika istini evanđelja. Sotonine filozofije su utvrde u kojima su ljudi zarobljeni i mora ih se osloboditi za Krista.

Primjer jedne takve lažne filozofije je vjera da čovjek može zaraditi Božju naklonost nekakvim djelom ili djelima. U gotovo svim lažnim religijama, zasluživanje Božje naklonosti ili zarađivanje vječnoga života predstavlja glavnu temu. Zarađivanje spasenja djelima, međutim, proturječno je biblijskog objavi. Čovjek ne može zaslužiti Božju naklonost – vječni život je besplatan dar (vidi Ef 2,8-9). A taj je besplatni dar dostupan po Isusu Kristu i samo njemu (Iv 3,16; 14,6). Možete se pitati zašto čovječanstvo jednostavno ne primi taj besplatni dar spasenja (Iv 1,12). Odgovor je taj da je Sotona – bog ovoga svijeta, kušao da umjesto toga čovječanstvo da slijedi njegov put ponosa. Sotona postavlja ciljeve, nevjerni svijet slijedi, a čovječanstvo ostaje prevareno. Nije ni čudo da Sveto pismo Sotonu naziva lašcem (Iv 8,44).
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Na koji je način Sotona bog ovoga svijeta (2, Kor 4,4)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries