settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o smrtnoj kazni?

Odgovor


Starozavjetni zakon zapovijeda smrtnu kaznu za različita djela: za ubojstvo (Izlazak 21,12), otmicu (Izlazak 21,16), bestijalnost (Izlazak 22,19); preljub (Levitski zakonik 20,10); homoseksualnost (Levitski zakonik 20,13), za lažnog proroka (Ponovljeni zakon 13,5), prostituciju i silovanje (Ponovljeni zakon 22,4) i za još neke zločine. Međutim, Bog je često iskazivao milosrđe kada se trebala izvršiti smrtna kazna. David je počinio preljub i ubojstvo, ali Bog nije zahtijevao da mu se oduzme život (2. Samuelova 11,1-5. 14-17; 2. Samuelova 12,13). Na kraju krajeva, svaki grijeh koji počinimo zavrjeđuje smrtnu presudu (Rimljanima 6,23). Hvala Bogu da nam iskazuje svoju ljubav tako što nas ne osuđuje (Rimljanima 5,8).

Kada su farizeji doveli ženu koja je uhvaćena u preljubu pred Isusa i zapitali ga trebaju li je kamenovati, Isus je odgovorio: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju!« (Ivan 8,7) Ovu zgodu ne bismo smjeli protumačiti kao da je Isus odbacio smrtnu kaznu u svakoj prilici. Isus je jednostavno razotkrio licemjerstvo farizeja. Farizeji su htjeli Isusa navući da prekrši starozavjetni zakon. Oni zbilja nisu marili za ženu koju se imalo kamenovati (gdje je bio muškarac koji je uhvaćen u preljubu?) Smrtnu kaznu uveo je sam Bog: »Tko prolije krv čovjekovu, njegovu će krv čovjek proliti! Jer na sliku Božju stvoren je čovjek!« (Postanak 9,6). Isus bi u nekim prilikama odobravao smrtnu kaznu. Isus je, isto tako, iskazao milost kada je smrtna kazna trebala biti izvršena (Ivan 8,1-11). Apostol Pavao je svakako prepoznao da vlast ima moć uspostaviti smrtnu kaznu gdje je to prikladno (Rimljanima 13,1-5).

Prema tome, u suštini se vraćamo tamo odakle smo počeli. Istina je, Bog dozvoljava smrtnu kaznu. U isto vrijeme, Bog ne zahtijeva uvijek smrtnu kaznu kada bi se (po zakonu) trebala izvršiti. Kakvo bi trebalo biti kršćansko stajalište o smrtnoj kazni? Prvo, moramo upamtiti da je Bog u svojoj Riječi ustanovio smrtnu kaznu. Prema tome, bilo bi zbilja uobraženo misliti da mi možemo ustanoviti viši standard ili biti dobrostiviji od njega. Bog ima viši standard od bilo kojeg bića zato što je on savršen. Taj standard ne primjenjuje samo na nas, nego i na samoga sebe. Prema tome, on voli do beskonačnosti, isto tako ima milosrđe do beskonačnosti. Isto tako, vidimo da on ima gnjev do beskonačnosti, a sve to opstoji u savršenoj ravnoteži.

Drugo, moramo prepoznati da je Bog vlastima dao autoritet da odrede kada će upotrijebiti smrtnu kaznu (Postanak 9,6; Rimljanima 13,1-7). Nije biblijski tvrditi da se Bog suprotstavlja smrtnoj kazni u svakom slučaju. Kršćani se nikada ne bi smjeli radovati kada se izvršava smrtna kazna, ali u isto vrijeme, kršćani se ne smiju boriti protiv prava vlasti da pogubi izvršitelje najgorih zločina.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o smrtnoj kazni?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries