settings icon
share icon
Pitanje

Gdje hebrejska Biblija proriče smrt i uskrsnuće Mesije?

Odgovor


U hebrejskim spisima jasno se daje obećanje o Mesiji. Ova su mesijanska proročanstva dana stotinama, a neka i tisućama godina prije nego što je Isus Krist rođen, a Isus Krist je jasno jedina osoba koja je ikad hodala ovom zemljom i ispunila ih. Zapravo, od Postanka do Malahije, postoji više od 300 specifičnih proročanstava koja detaljno opisuju dolazak ovog Pomazanika. Ta proročanstva detaljno govore o Njegovom djevičanskom rođenju, Njegovom rođenju u Betlehemu, Njegovom rođenju iz plemena Judina, Njegovom rodoslovlju od kralja Davida, Njegovom bezgrešnom životu i Njegovom pomirbenom činu za grijehe naroda. U hebrejskim proročkim spisima također su dobro dokumentirani smrt i uskrsnuće židovskog Mesije mnogo prije nego što su se smrt i uskrsnuće Isusa Krista stvarno dogodili u povijesti.

Od najpoznatijih proročanstava u hebrejskim spisima o Mesijinoj smrti, zasigurno se najviše ističu Psalam 22 i Izaija 53. Naročito je predivan Psalam 22, jer predviđa brojne zasebne elemente o Isusovom raspeću tisuću godina prije nego što je Isus bio razapet. Evo nekoliko primjera. Mesiji će „probosti" ruke i noge (Psalam 22,16; Ivan 20,25). Mesijine kosti neće se slomiti (noge su obično slomili nakon raspeća kako bi ubrzali smrt) (Psalam 22,17; Ivan 19,33). Ljudi će baciti kocku za Mesijinu odjeću (Psalam 22,18; Matej 27,35).

Izaija 53, klasično mesijansko proročanstvo poznato kao proročanstvo „sluge patnika", također opisuje Mesijinu smrt za grijehe Njegovog naroda. Više od 700 godina prije nego što je Isus rođen, Izaija daje detalje o Njegovom životu i smrti. Mesija će biti odbačen (Izaija 53,3; Luka 13,34). Mesija će biti ubijen kao zamjenska žrtva za grijehe svoga naroda (Izaija 53,5-9; 2. Korinćanima 5,21). Mesija će šutjeti pred svojim optužiteljima (Izaija 53,7; 1. Petrova 2,23). Mesiju će pokopati među bogate (Izaija 53,9; Matej 27,57-60). Mesija će biti među kriminalcima prilikom svoje smrti (Izaija 53,12; Marko 15,27).

Osim smrti židovskog Mesije, također je prorečeno Njegovo uskrsnuće od mrtvih. Najjasnije i najpoznatije proročanstvo o uskrsnuću jest ono koje je napisao izraelski kralj David u Psalmu 16,10, također napisano tisućljeće prije Isusova rođenja: „Jer dušu moju nećeš ostaviti u Šeolu ni dati da Svetac tvoj truleži ugleda" (VB).

Na židovski blagdan Šavuot (blagdan Tjedana ili Pedesetnica), kada je Petar prvi puta propovijedao evanđelje, hrabro je tvrdio da je Bog uskrsnuo židovskog Mesiju od mrtvih (Djela 2,44). Tada je objasnio da je Bog izvršio ovo čudesno djelo i time ispunio Davidovo proroštvo u Psalmu 16. Ustvari, Petar je detaljno citirao Davidove riječi sadržane u Psalmu 16,8-11. Nekoliko godina kasnije, Pavao je učinio isto kada je razgovarao sa židovskom zajednicom u Antiohiji. Kao i Petar, Pavao je izjavio da je Bog uskrsnuo Mesiju Isusa od mrtvih i ispunio Psalam 16,10 (Djela 13,33-35).

Još jedan Davidov psalam snažno proriče uskrsnuće Mesije. To je opet Psalam 22. U stihovima 19-21, Spasitelj patnik moli za izbavljenje iz „lavljih ralja" (metafora za Sotonu). Ovu očajničku molitvu odmah slijedi hvalospjev u stihovima 22-24, u kojem Mesija zahvaljuje Bogu što je čuo Njegovu molitvu i izbavio ga. Mesijino uskrsnuće jasno se proriče na kraju molitve u stihu 21 i početku hvalospjeva u stihu 22.

I vratimo se na Izaiju 53: nakon što prorokuje da će Božji Sluga patnik pretrpjeti za grijehe svoga naroda, prorok kaže da će biti „odstranjen iz zemlje živih". Ali Izaija potom navodi da će On (Mesija) „vidjeti potomstvo" i da će Bog Otac „produljiti dane svoje" (Izaija 53,5.8.10). Izaija nastavlja potvrđivati obećanje uskrsnuća raznim riječima: „Gledat će tegobu duše svoje, i nasitit će se" (Izaija 53,11).

Svaki aspekt rođenja, života, smrti i uskrsnuća Isusa Mesije proriče se u hebrejskom Svetom pismu davno prije nego što se ikada dogodio na vremenskoj crti ljudske povijesti. Nije ni čudo da je Isus Mesija rekao židovskim vjerskim vođama u to doba: „Vi istražujete Pisma jer mislite po njima imati život vječni, a ona su ta koja posvjedočiše za mene" (Ivan 5,39 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Gdje hebrejska Biblija proriče smrt i uskrsnuće Mesije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries