settings icon
share icon
Pitanje

Kako vjernik može pronaći utjehu nakon smrti roditelja?

Odgovor


Smrt roditelja (ili bilo kojeg člana obitelji) može biti doista teško iskustvo za kršćanina. Čak i kad je onaj koga smo izgubili vjernik, nikada nije lako oprostiti se, pogotovo ako je gubitak bio iznenadan. Tugovanje za našim najmilijima primjereno je i očekivano; sam Krist je plakao na grobu svog prijatelja Lazara (Ivan 11,35). Biblija pruža ohrabrenje, a mi kao kršćani možemo pronaći utjehu čak i u gubitku nekoga tko nam je toliko drag.

Kroz gubitak roditelja kršćanina najveća utjeha koju vjernik ima je nada i pouzdanje da naš odnos s roditeljima ne prestaje smrću. Kršćanin koji je izgubio roditelja kršćanina može počivati u obećanju da će doći do ponovnog sjedinjenja na nebu. Naš roditelj je trenutno s Kristom, doživljava Njegovu radost (2. Korinćanima 5,8). U vrijeme uskrsnuća svi koji su prihvatili Krista bit će proslavljeni i dobit će neraspadljiva tijela (1. Korinćanima 15,42-44; Ivan 11,25). Za kršćanina je Krist pobijedio smrt! Kao što Pavao radosno piše u 1. Korinćanima 15,54-57: „‘Pobjeda proguta smrt. Gdje je, smrti, žalac tvoj? Gdje je, grobe, tvoja pobjeda?’ Žalac smrti je grijeh, a snaga grijeha je Zakon. Ali hvala Bogu, koji nam daje pobjedu po našemu Gospodinu Isusu Kristu.“

Gubitak roditelja može biti teži ako nismo sigurni u spasenje svojih roditelja. No i dalje se možemo držati Božjih obećanja i tražiti od Njega utjehu. Radujemo se vremenu kada će sve biti novo i vjerujemo da je On pravedan i dobar.

Biblijski Bog uživa u tješenju nevoljnih i iscjeljenju slomljenih srca (Jeremija 17,14; 2. Korinćanima 1,3-4; 7,6). On je „Otac siročadi“ (Psalam 68,5). Kad smo tužni zbog gubitka svojih najmilijih, Bog nam ubrzo nudi svoj mir. Usred naše žalosti možemo spoznati Božju prisutnost s nama; čak i u svojoj tuzi možemo mu se približiti u molitvi i štovanju. Kao vjernici također ne moramo tugovati sami. Imamo druge u Tijelu Kristovu koji će nam pomoći podnijeti teret, podijeliti bol i „plakati s onima koji plaču“ (Rimljanima 12,15).

Gubitak naših roditelja može biti duboko bolan, pogotovo jer igraju ključnu ulogu u oblikovanju naših života. Doista, naši su roditelji često oni koji nas tješe kad nas boli, a izgubiti ih se može činiti kao da gubimo emocionalnu podršku. No, kao kršćani se možemo ohrabriti u tome što utjehu nalazimo u više od svojih obitelji; samom Bogu Kreacije, koji nas poznaje bolje nego što se mi sami poznajemo, razumije našu bol i željan je naučiti nas, iscijeliti i darovati nam svoj mir.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako vjernik može pronaći utjehu nakon smrti roditelja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries