settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o smrti?

Odgovor


Smrt je posljedica grijeha. „Jer plaća je grijeha smrt“ (Rimljanima 6,23a). Cijeli svijet je podložan smrti, jer su svi sagriješili. „Zbog toga, kao što po jednome čovjeku grijeh uđe u svijet i po grijehu smrt, tako i smrt prijeđe na sve ljude, zato što svi sagriješiše“ (Rimljanima 5,12 VB). U Postanku 2,17, Gospodin je upozorio Adama da je kazna za neposluh smrt – „zasigurno ćeš umrijeti“. Kada je Adam odbio poslušati, doživio je trenutnu duhovnu smrt, što ga je navelo da se sakrije „pred Gospodom, Bogom, među drveće u vrtu“ (Postanak 3,8 VB). Kasnije je Adam iskusio i fizičku smrt (Postanak 5,5).

Isus je na križu također iskusio fizičku smrt (Matej 27,50). Razlika je u tome što je Adam umro zato što je bio grešnik, a Isus koji nikada nije sagriješio, izabrao je umrijeti kao zamjena za grešnike (Hebrejima 2,9). Isus je potom pokazao svoju moć nad smrću i grijehom uskrsnuvši od mrtvih trećeg dana (Matej 28; Otkrivenje 1,18). Radi Krista je smrt pobijeđeni neprijatelj. „Gdje je, smrti, žalac tvoj? Gdje je, Podzemlje, pobjeda tvoja?“ (1. Korinćanima 15,55; Hošea 13,14).

Za nespašene, smrt znači kraj prilike za prihvaćanje Božje milostive ponude spasenja. „I kao što je ljudima određeno jednom umrijeti, a nakon toga na sud“ (Hebrejima 9,27 VB). Za spašene, smrt nas vodi u Kristovu nazočnost, kada ćemo se „iseliti iz tijela i naseliti kod Gospodina“ (2. Korinćanima 5,8; Filipljanima 1,23). Toliko je stvarno obećanje o uskrsnuću vjernika da se fizička smrt kršćanina naziva „snom“ (1. Korinćanima 15,51; 1. Solunjanima 5,10). Radujemo se tom vremenu kada „smrti više neće biti“ (Otkrivenje 21,4).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o smrti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries