settings icon
share icon
Pitanje

Govori li Biblija o smrti apostola? Na koji način je svaki apostol umro?

Odgovor


Biblija je zabilježila smrt samo jednoga apostola: Jakova (Djela 12,2). Kralj Herod usmrtio je Jakova »mačem«, što se vjerojatno odnosi na obezglavljenje. Okolnosti smrtî drugih apostola možemo znati samo na osnovu crkvenih tradicija, tako da ne bismo trebali previše vjerovati ni jednome od tih drugih zapisa. Najprihvaćenija crkvena predaja o smrti nekog apostola donosi da je apostol Petar bio razapet naglavačke na križu u obliku slova X, u Rimu, te da se time ispunilo Isusovo proroštvo (Ivan 21,18). Slijede najpopularnije »predaje« koje govore o smrti drugih apostola.

Matej je mučeničku smrt doživio u Etiopiji, gdje je umro od rane mačem. Ivan se suočio s mučeništvom kada su ga bacili u veliki kotao pun kipućeg ulja tijekom jednoga od progonstava u Rimu. Međutim, bio je čudesno izbavljen od smrti. Ivan je potom bio osuđen na rad u rudnicima na zatvorskom otoku Patmosu. Apostol Ivan je kasnije bio oslobođen i vratio se u Malu Aziju, odnosno današnju Tursku. Umro je kao starac i jedini je apostol koji je umro prirodnom smrću.

Jakov, Isusov brat (koji nije bio službeni Apostol), vođa Jeruzalemske crkve, bio je bačen u provaliju duboku preko trideset metara s jugoistočnog tornja Hrama, nakon što je odbio zanijekati vjeru u Krista. Kada su vidjeli da je preživio pad, njegovi protivnici su ga toljagama tukli do smrti. To je bio isti toranj na kojega je Sotona odveo Isusa tijekom kušnje.

Bartolomej, također poznat kao Natanael, bio je misionar u Aziji. Svjedočio je u današnjoj Turskoj, a ubili su ga zbog toga što je propovijedao u Armeniji, gdje su ga bičem ogulili do smrti. Andrija je bio razapet na križ u obliku slova X u Grčkoj. Nakon što su ga sedam vojnika bjesomučno tukli, konopcima su vezali njegovo tijelo na križ kako bi produljili njegovu agoniju. Njegovi sljedbenici su rekli da ih je Andrija, dok su ga privodili križu, pozdravio ovim riječima: »Dugo već priželjkivam i čekam ovaj sretan čas. Križ je posvetilo Kristovo tijelo koje je visilo na njemu.« Nastavio je propovijedati svojim mučiteljima dva dana sve dok nije umro. Apostol Toma proboden je kopljem u Indiji tijekom jednoga od svojih misionarskih putovanja na kojima je osnivao tamošnju crkvu. Matej, apostol koji je odabran kako bi zamijenio izdajnika Judu Iškariotskog, bio je kamenovan i obezglavljen. Apostola Pavla mučio je i potom ubio zli car Neron godine 67. nakon Krista. Postoje predaje i u pogledu drugih apostola, ali ni jedna nema nikakvu pouzdanu potvrdu iz povijesti ili predaje.

Nije toliko važno kako su apostoli umrli, već važna je činjenica da su svi bili spremni umrijeti za svoju vjeru. Da Isus nije bio uskrsnuo, učenici bi to znali. Nitko neće umrijeti za nešto što zna da je laž. Činjenica da su svi apostoli bili spremni umrijeti strašnim smrtima, odbijajući se odreći svoje vjere u Krista – značajan je dokaz da su oni zbilja posvjedočili uskrsnuću Isusa Krista.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Govori li Biblija o smrti apostola? Na koji način je svaki apostol umro?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries