settings icon
share icon
Pitanje

Zašto bih htio služiti Bogu?

Odgovor


Činjenica da trebamo služiti Bogu očita je u Bibliji (vidi Luka 4,8). Zašto bismo htjeli služiti Bogu teže je pitanje. Svaki bi kršćanin mogao imati drugačiji razlog služenja Bogu; različite ljude motiviraju različite stvari. Međutim, Biblija jasno daje do znanja da će osoba, kada je u pravom odnosu s Bogom, služiti Bogu. Trebali bismo htjeti služiti Bogu jer ga poznajemo; svojstveni dio poznavanja Njega jest želja da mu služimo.

Oduvijek je Božja namjera bila da nas učini poput svoga Sina, Isusa (Rimljanima 8,29). Kada pogledamo Isusov život, ne može se poreći da je bio sluga. Isusov je čitav život bio usmjeren na služenje Bogu – kroz podučavanje, iscjeljivanje i naviještanje Kraljevstva (Matej 4,23). On nije došao „da bude služen, nego da služi" (Matej 20,28). A potom je Isus, u noći svog uhićenja, oprao noge učenicima, ostavivši im posljednju pouku kako da služe jedni drugima: „Jer dadoh vam primjer da i vi činite kao što ja učinih vama" (vidi Ivan 13,12-17). Dakle, ako je Isus bio sav u služenju, a Bog nas želi učiniti poput Njega, onda je prilično očito da i mi trebamo služiti.

Prava se služba ne može odvojiti od ljubavi. Možemo prolaziti obrasce služenja Bogu, ali ako naše srce nije u tome, propuštamo poantu. Prva Korinćanima 13 jasno kaže da, ako naša služba nije ukorijenjena u ljubavi, ona je besmislena. Služiti Bogu iz osjećaja obveze ili dužnosti, bez ljubavi prema Bogu, nije ono što On želi. Umjesto toga, služenje Bogu treba biti naš prirodni odgovor, ispunjen ljubavlju, Njemu koji je nas prvi ljubio (vidi 1. Ivanova 4,9-11).

Apostol Pavao izvrstan je primjer kako odnos s Bogom po Kristu rezultira životom služenja. Prije svoga obraćenja, Pavao je progonio i ubijao vjernike misleći da služi Bogu. Ali nakon što se na putu za Damask susreo s Isusom, odmah je posvetio ostatak svog života istinskom služenju Bogu šireći evanđelje Isusa Krista (vidi Djela 9,20). Pavao opisuje ovu transformaciju u 1. Timoteju 1,12-14: „I zahvalan sam onomu koji mi snagu dade — Kristu Isusu, Gospodinu našemu — što me smatrao vjernim i postavio u službu; mene koji sam prije bio hulitelj i progonitelj i nasilnik, ali sam zadobio milosrđe jer sam to učinio u neznanju, u nevjeri. A milost Gospodina našega bijaše preobilna, zajedno s vjerom i ljubavlju koja je u Kristu Isusu." Jednom kada je Pavao postao svjestan ljubavi i milosti koje mu je Bog dao, njegov je odgovor bio služiti Bogu.

Biblija nudi nekoliko motivacija za našu službu. Želimo služiti Bogu zato što smo „primili kraljevstvo neuzdrmljivo" (Hebrejima 12,28), zato što naša služba „podmiruje oskudicu svetih" (2. Korinćanima 9,12), zato što naša služba dokazuje našu vjeru i potiče druge da slave Boga (2. Korinćanima 9,13) i zato što Bog vidi i nagrađuje naš trud ljubavi (Hebrejima 6,10). Svaki je od njih dobar razlog služenja Bogu.

Možemo dati samo ono što smo prvo primili. Razlog zbog kojeg možemo ljubiti Boga i služiti mu jest taj što je najprije On ljubio nas i služio nama po Isusu Kristu. Što smo više svjesni i doživljavamo Božju ljubav u vlastitom životu, to smo skloniji odgovoriti u ljubavi služeći mu. Ako želite služiti Bogu, ključno je upoznati ga! Zatražite od Duha Svetoga da vam više otkrije Boga (Ivan 16,13). Kad uistinu upoznamo Boga koji je ljubav (1. Ivanova 4,8), naš prirodni odgovor je želja da ga zauzvrat ljubimo i služimo mu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto bih htio služiti Bogu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries