settings icon
share icon
Pitanje

Što je služba oslobođenja i je li biblijska?

Odgovor


Općenito suglasna definicija „službe oslobođenja" obično se usredotočuje na istjerivanje demona ili duhova u pokušaju da se riješe problemi vezani za specifične demone. Na primjer, službenik oslobođenja može pokušati pomoći nekome da prevlada bijes istjerivanjem duha bijesa. Službe oslobođenja također se usredotočuju na rušenje duhovnih uporišta u nečijem životu, pronalazak unutarnjeg iscjeljenja i proglašenje pobjede u Kristu nad svim neprijateljima. Mnogo toga se odnosi na duševne spone, kletve i „zakonska prava" demona. Biblijski, demoni ili zli duhovi poznati su kao pali anđeli koji su se pobunili na nebu sa Sotonom (Otkrivenje 12,4. 9; Izaija 14,12-20; Ezekiel 28,1-19).

U Bibliji svakako ima dosta toga o Sotoni i njegovoj hordi demona. Malo se govori o izbavljenju od njih, a ništa se ne govori o oslobođenju kao „službi". Crkvene službe nalaze se u Efežanima 4,11. Prvo su bili apostoli i proroci, temelj crkve – s Isusom kao ugaonim kamenom (Efežanima 2,20). Dalje se navode evangelisti, zatim pastiri i učitelji. Sposobnost istjerivanja demona ne navodi se kao duhovni dar ili kao službena dužnost.

Evanđelja i Djela govore da su Isus i učenici istjerivali demone. Dijelovi novozavjetnog nauka (poslanica Rimljanima do Judine) odnose se na demonsku aktivnost, ali ne raspravljaju o načinu njihovog istjerivanja, niti se vjernici pozivaju na to. Govori nam se da stavimo na sebe čitavu Božju opremu kako bismo se suprotstavili duhovnom zlu (Efežanima 6,10-18). Govori nam se da se odupiremo đavlu (Jakovljeva 4,7) i ne damo mu mjesta u našem životu (Efežanima 4,27). Međutim, ne govori nam se kako izbacivati njega ili njegove demone iz drugih ili da bismo to uopće trebali razmatrati.

Zanimljivo je da nemamo zapise o Isusovim uputama Njegovim učenicima kako istjerivati demone, uz moguću iznimku u Mateju 12,43-45, gdje se donekle daje uvid. Kad su učenici otkrili da im se demoni podređuju u Isusovom imenu i autoritetu, bili su radosni (Luka 10,17; usp. Djela 5,16; 8,7; 16,18; 19,12). No Isus je rekao učenicima: „Ali ne radujte se tome što vam se duhovi pokoravaju, već se radije radujte što su vam imena zapisana na nebesima" (Luka 10,20).

Umjesto da nam se daje određena „služba oslobođenja", mi imamo autoritet u snažnom Isusovu imenu. Jednog dana, Ivan je rekao Isusu: „Učitelju, vidjesmo jednoga gdje u tvoje ime izgoni zloduhe, jednoga koji nas ne slijedi. I zabranismo mu jer nas ne slijedi.' A Isus reče: 'Ne branite mu! Jer nema nikoga tko bi učinio čudo u moje ime pa ubrzo potom mogao o meni zlo progovoriti. Jer tko nije protiv nas, za nas je" (Marko 9,38-40). Vlast nad demonima očigledno je sila Gospodina na djelu, bez obzira ima li egzorcist posebnu službu oslobođenja ili ne.

Naglasak u duhovnom ratovanju daje se u stihovima poput 1. Ivanova 4,4: „Vi ste od Boga, dječice, i pobijedili ste ih; jer veći je Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu [đavao]." Pobjeda je naša zbog Duha Svetoga koji prebiva u nama. Vjernici mogu nadvladati svoju borbu s prošlošću, navikama i ovisnostima, jer „sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet" (1. Ivanova 5,4). Potrebna nam je molitva, pobožni savjet i podrška dobre crkve, ali ne nužno i „službenik oslobođenja".

Rečeno nam je sljedeće: „Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oduprite mu se čvrsti u vjeri… A Bog svake milosti, koji nas pozva u svoju vječnu slavu u Kristu Isusu, sȃm neka vas, pošto malo potrpite, usavrši, učvrsti, ojača, utemelji" (1. Petrova 5,8-10).

Ključ pobjede u kršćanskom životu je biti ispunjen (kontroliran i osnažen) Duhom Svetim iz trenutka u trenutak (Efežanima 5,18). Otac zna tko su Njegovi: „Jer svi koji su Duhom Božjim vođeni, oni su sinovi Božji" (Rimljanima 8,14). Duh Sveti neće prebivati ni u kome tko se nije nanovorodio (Ivan 3,3-8; 2. Timoteju 2,19; Djela 1,8; 1. Korinćanima 3,16), stoga je prvi korak u duhovnoj pobjedi polaganje naše vjere u Isusa Krista. Zatim se radujte što je Isus u vama i imate Njegovu silu i Njegovu pobjedu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je služba oslobođenja i je li biblijska?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries