settings icon
share icon
Pitanje

Kako možemo iskusiti pravu slobodu u Kristu?

Odgovor


Svatko traži slobodu. Osobito na Zapadu sloboda je najviša vrlina, a traže ju svi koji su potlačeni ili se smatraju potlačenima. No sloboda u Kristu nije isto što i politička ili ekonomska sloboda. Zapravo su neki od najgrublje tlačenih ljudi u povijesti imali potpunu slobodu u Kristu. Biblija nam govori da, duhovno gledano, nitko nije slobodan. U Rimljanima 6, Pavao objašnjava da smo svi robovi. Ili smo robovi grijeha ili robovi pravednosti. Oni koji su robovi grijeha ne mogu se osloboditi grijeha, ali nakon što smo oslobođeni kazne i sile grijeha putem križa, postajemo drugačija vrsta roba, i u tom ropstvu nalazimo potpuni mir i pravu slobodu.

Iako se čini kao kontradikcija, jedina prava sloboda u Kristu dolazi onima koji su Njegovi robovi. Ropstvo obično podrazumijeva degradaciju, teškoću i nejednakost. Ali biblijska paradigma je prava sloboda Kristovog roba koji doživljava radost i mir, produkte jedine istinske slobode koju ćemo ikada spoznati u ovom životu. U Novom zavjetu se 124 puta javlja riječ doulos, koja znači „netko tko pripada drugom" ili „rob bez vlastitih vlasničkih prava". Nažalost, većina modernih verzija Biblije, kao i verzija kralja Jamesa, najčešće prevode doulos kao „sluga". No sluga je onaj koji radi za plaću i koji zahvaljujući svom poslu duguje nešto svom gospodaru. Kršćanin, s druge strane, nema što ponuditi Gospodinu kao plaćanje za svoj oprost, te je u potpunosti u vlasništvu Gospodara koji ga je otkupio svojom prolivenom krvlju na križu. Kršćani su kupljeni tom krvlju i vlasništvo su svog Gospodara i Spasitelja. Nismo unajmljeni od strane Njega, već pripadamo Njemu (Rimljanima 8,9). Dakle, „rob" je doista jedini pravi prijevod riječi doulos.

Daleko od potlačenosti, Kristov rob je uistinu slobodan. Sin Božji koji nas je oslobodio grijeha je rekao: „Ako vas dakle Sin oslobodi, zaista ćete biti slobodni" (Ivan 8,36). Sada kršćanin doista može zajedno s Pavlom reći: „Jer zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodi me od zakona grijeha i smrti" (Rimljanima 8,2). Sada znamo istinu i ta nas je istina oslobodila (Ivan 8,32). Paradoksalno je da smo vezanjem za Krista postali sinovi i baštinici Svevišnjega Boga (Galaćanima 4,1-7). Kao baštinici sudjelujemo u tom nasljeđu – vječnom životu – kojeg Bog daje svoj svojoj djeci. Ovo je privilegija iznad svakog zemaljskog blaga koje bismo ikada mogli naslijediti, dok oni koji su u ropstvu grijeha nasljeđuju samo duhovnu smrt i vječnost u paklu.

Zašto onda toliko kršćana živi kao da su još uvijek u ropstvu? Kao prvo, često se bunimo protiv svog Gospodara, odbijajući ga poslušati i držeći se svojih starih života. Držimo se grijeha koji su nas nekada vezali za Sotonu kao našeg gospodara. Budući da naša nova priroda i dalje živi u staroj tjelesnoj prirodi, još uvijek smo privučeni grijehu. Pavao poručuje Efežanima da „odlože" starog čovjeka sa svim prijevarama i iskvarenošću te „odjenu" novog čovjeka sa svom pravednošću. Odložite laž i odjenite istinitost. Odložite krađu i odjenite korisnost i rad. Odložite gorčinu, srdžbu i gnjev i odjenite dobrotu, samilost i praštanje (Efežanima 4,22-32). Oslobođeni smo od ropstva grijeha, ali okove često stavljamo natrag jer dio nas voli stari život.

Nadalje, često ne shvaćamo da smo razapeti s Kristom (Galaćanima 2,20) i da smo se ponovno rodili kao potpuno nova stvorenja (2. Korinćanima 5,17). Kršćanski život predstavlja umiranje sebi i početak „hodanja u novosti života" (Rimljanima 6,4), a taj novi život karakteriziraju misli o Njemu koji nas je spasio, a ne misli o mrtvom tijelu koje je razapeto s Kristom. Kada neprestano razmišljamo o sebi i predajemo tijelo grijesima od kojih smo oslobođeni, u biti nosimo okolo leš, pun truleži i smrti. Jedini način da ga u potpunosti pokopamo jest silom Duha koji je jedini izvor snage. Novu prirodu jačamo neprestanim hranjenjem Božjom Riječi, a molitvom dobivamo silu koja nam je potrebna da pobjegnemo od želje vraćanja u stari život grijeha. Tada shvaćamo da je naš novi status kao Kristovih robova jedina istinska sloboda te zazivamo Njegovu silu da ne dopusti „kraljevanje grijeha u našemu smrtnom tijelu, da ga slušamo u požudama tjelesnim" (Rimljanima 6,12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako možemo iskusiti pravu slobodu u Kristu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries