settings icon
share icon
Pitanje

Što uistinu znači slijediti Krista?

Odgovor


U Evanđeljima (po Mateju, Marku, Luki i Ivanu), Isusova zapovijed „slijedi me“ pojavljuje se više puta (npr. Matej 8,22; 9,9; Marko 2,14; Luka 5,27; Ivan 1,43). U mnogim slučajevima, Isus je pozivao dvanaestoricu koji će postati Njegovi učenici (Matej 10,3-4). No, u drugim slučajevima govorio je svakome tko je želio ono što je On imao za ponuditi (Ivan 3,16; Marko 8,34).

U Mateju 10,34-39, Isus je jasno naveo što znači slijediti ga. Rekao je: „Ne pomišljajte da sam došao donijeti mir na zemlju: nisam došao donijeti mir, nego mač. Ta došao sam razdvojiti čovjeka od oca njegova, i kćer od matere njezine, i snahu od svekrve njezine. I neprijatelji čovjeku bit će ukućani njegovi. Tko voli oca ili majku više nego mene, nije me dostojan; i tko voli sina ili kćer više nego mene, nije me dostojan. I tko ne uzima križ svoj i ne ide za mnom, nije me dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj mene radi, naći će ga“ (VB).

Isusovo donošenje „mača“ i okretanje članova obitelji jednih protiv drugih može se činiti pomalo grubo nakon riječi poput: „da svaki koji vjeruje u njega ne propadne“ (Ivan 3,16). No, Isus nikada nije istinu činio mekšom nego što jest, a istina je da ako ga želimo slijediti, to će nas dovesti do teških odluka. Ponekad se obraćenje može činiti veoma privlačno. Kada je Isusov nauk prešao sa blaženstva (Matej 5,3-11) na dolazeći križ, mnogi koji su ga slijedili su odstupili (Ivan 6,66). One noći kada su Isusa uhitili čak su i učenici shvatili da je slijediti ga previše teško. Svi su ga učenici napustili (Matej 26,56; Marko 14,50). Te je noći slijediti Krista značilo moguće uhićenje i pogubljenje. Umjesto da riskira vlastiti život, Petar je tri puta zanijekao da je uopće poznavao Isusa (Matej 26,69-75).

Istinski slijediti Krista znači da nam je On postao sve. Svatko slijedi nešto: prijatelje, popularnu kulturu, obitelj, sebične želje ili Boga. Možemo slijediti samo jedno u isto vrijeme (Matej 6,24). Bog kaže da ne smijemo imati druge bogove uz Njega (Izlazak 20,3; Ponovljeni zakon 5,7; Marko 12,30). Istinski slijediti Krista znači da ne slijedimo ništa drugo. Isus je u Luki 9,23 rekao: „Hoće li tko za mnom poći, neka se odrekne samoga sebe, i neka svaki dan uzme svoj križ, i neka me slijedi“ (VB). Ne postoji takvo što kao „polovičan učenik“. Kao što su učenici pokazali, nitko ne može slijediti Krista snagom vlastite volje. Farizeji su bili dobar primjer onih koji su nastojali slušati Boga u vlastitoj snazi. Njihovo vlastito nastojanje samo ih je dovelo do arogancije i izvrtanja cijele svrhe Božjeg zakona (Luka 11,39; Matej 23,24).

Isus je dao svojim učenicima tajnu kako da ga vjerno slijede, ali oni je u to vrijeme nisu prepoznali. Rekao je: „Duh je onaj koji oživljava, tijelo ne koristi ništa“ (Ivan 6,63). I „Zbog toga vam rekoh da nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca mojega“ (stih 65). Učenici su tri godine hodali s Isusom, učili, promatrali i sudjelovali u Njegovim čudima. Ipak, čak ga ni oni nisu mogli vjerno slijediti u vlastitoj snazi. Trebali su Utješitelja.

Isus je mnogo puta obećao da će im nakon što uzađe k Ocu poslati „Utješitelja“ – Duha Svetoga (Ivan 14,26; 15,26). Ustvari, rekao im je da za njihovo dobro On odlazi kako bi Duh Sveti mogao doći (Ivan 16,7). Duh Sveti prebiva u srcu svakog vjernika (Galaćanima 2,20; Rimljanima 8,16; Hebrejima 13,5; Matej 28,20). Isus je upozorio svoje sljedbenike da ne kreću svjedočiti o Njemu „dok se ne odjenu u silu s visine“ (Luka 24,49; Djela 1,4). Kada je Duh Sveti došao na prve vjernike na Pentekost, odjednom su imali svu silu koju su trebali da slijede Krista, ako je potrebno čak i do smrti (Djela 2,1-4; 4,31; 7,59-60).

Slijediti Isusa znači težiti za time da budemo poput Njega. On je uvijek slušao svog Oca, stoga je to ono čemu i mi težimo (Ivan 8,29; 15,10). Istinski slijediti Krista znači učiniti ga svojim Upraviteljem. To je ono što znači učiniti Isusa Gospodinom svoga života (Rimljanima 10,9; 1. Korinćanima 12,3; 2. Korinćanima 4,5). Svaka odluka i san filtrira se kroz Njegovu Riječ sa ciljem da ga se proslavi u svemu (1. Korinćanima 10,31). Nismo spašeni onime što činimo za Krista (Efežanima 2,8-9), već onime što je On učinio za nas. Zbog Njegove milosti, želimo mu u svemu ugoditi. Sve se to postiže kada dozvolimo Duhu Svetom da ima potpunu kontrolu nad svakim područjem našeg života (Efežanima 5,18). On nam objašnjava Pismo (1. Korinćanima 2,14), omogućuje nam duhovne darove (1. Korinćanima 12,4-11), tješi nas (Ivan 14,16) i vodi nas (Ivan 14,26). Slijediti Krista znači da primjenjujemo istinu koju učimo iz Njegove Riječi i živimo kao da Isus osobno hoda pokraj nas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što uistinu znači slijediti Krista?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries