settings icon
share icon
Pitanje

Što je doktrina sjemena zmije?

Odgovor


Doktrina sjemena zmije je vjerovanje koje se temelji na lošem biblijskom tumačenju i praznovjerju. To je primarni doktrinarni izvor za one koji žele koristiti Sveto pismo da opravdaju rasne predrasude. Doktrina sjemena zmije također je usko povezana s drugim pogrešnim vjerovanjima kao što su Pokret kršćanskog identiteta i doktrina Kenita. Poput mnogih lažnih uvjerenja ima ugrađen obrambeni mehanizam; odnosno svakoga tko se s tim ne slaže optužuju da je zmijin sin. Jedan od najžalosnijih problema u vezi doktrine sjemena zmije je taj što se toliko oslanja na predrasude i iskrivljena biblijska tumačenja da o njoj može biti vrlo teško racionalno raspravljati.

Jednostavno rečeno, doktrina sjemena zmije uči da Evin grijeh nije bio obična neposlušnost, već seksualni kontakt sa zmijom, te da je Kajin bio sin Eve i Đavla. Kajinovi potomci su prema ovoj ideji sinovi Sotone, a to uključuje većinu svih rasa ili skupina koje vjernik doktrine sjemena zmije ne voli. Ova je ideja ukorijenjena u praznovjernim mišljenjima i posebno popularna među bijelim suprematistima i antisemitima; Crkva ujedinjenja također podržava ovu ideju. Poznati lažni proroci i lažni učitelji kao što su Arnold Murray iz Crkve Shepherd's Chapel i William Branham zastupali su tu ideju. Iako se ideja ne treba kritizirati kada se pogrešno primjenjuje, primjereno je osuditi ideju kada logično vodi u grijeh. Filozofija koja uči da su neke rase ili ljudi univerzalno sotonski, poput doktrine sjemena zmije, jedna je takva filozofija.

Oni koji podržavaju ideju sjemena zmije navode mnoge stihove u Bibliji kao dokaz da je njihova ideja točna. Gotovo bez iznimke ovi „dokazi“ zahtijevaju tumačenje koje je potpuno neprikladno kontekstu odlomka. Na primjer, Postanak 3,13 često se citira uz tvrdnju da riječ prevedena „prevarila“ zapravo znači „zavela“. Kontekst i teologija se ne slažu. Izreke 30,20 metaforički uspoređuje jelo i seksualni nemoral; vjernik sjemena zmije to uvelike precjenjuje kao dokaz da je Pad u grijeh bio seksualni. Drugi stihovi uključuju Judinu 1,14 i prispodobu o kukolju u Mateju 13. Oni koji vjeruju u doktrinu sjemena zmije uče da je Isusov opis „djece Zloga“ u ovoj prispodobi istinit u biološkom smislu. Opet, samo onaj tko pokušava ugurati ovo vjerovanje u Bibliju vidjet će to na ovaj način; prirodno se ne iščitava iz Svetog pisma.

Doslovno postoje deseci mjesta u Bibliji na kojima je ova lažna ideja utemeljena, ali svako od njih zahtijeva da osoba prethodno vjeruje u ideju sjemena zmije. Samo čitajući stih i tvrdeći: „Ako pretpostavite da je doktrina sjemena zmije istinita, onda to znači…“, osoba može podržati ovu lažnu filozofiju. Iz tog razloga argumentacija protiv doktrine sjemena zmije može biti teška. Oni koji vjeruju tumače Bibliju kroz neku vrstu „objektiva sjemena zmije“ i vjerojatno neće prihvatiti druga tumačenja, bez obzira na to koliko su dobro podržana kontekstom i teologijom.

Postoje neka temeljna pitanja i proturječnosti svojstvena doktrini sjemena zmije koja se mogu upotrijebiti da se pokaže nedostatak istine. Na primjer, Galaćanima 3,28 jasno navodi da rasa i spol nemaju utjecaja na našu poziciju u odnosu na Boga. Druga Petrova 3,9 kaže da Bog želi da se svi spase, a ne „svi osim Kajinove djece“. Nigdje u Bibliji nitko se ne identificira kao „Kenit“ ili osuđuje na temelju Kajinove loze. Novozavjetni pisci nas nikada ne upozoravaju na takve ljude. Također se postavlja pitanje kako i zašto su takve osobe preživjele potop. Doktrina pretpostavlja da je izvorni grijeh bio seksualni, ali ne može objasniti zašto cijeli ostatak Biblije iznosi svjetonazor u kojem je izvorni grijeh bio neposlušnost, a ne seksualnost.

Filozofija sjemena zmije je najžalosnija u tome što izravno i logično vodi do dva glavna problema. Rasizam je daleko najgori; vjerovanje da su određene rase neotkupljive nema pozitivne primjene. Jedini mogući ishod takvog svjetonazora su predrasude i netrpeljivost. Također postoji tendencija odbacivanja kritičara doktrine sjemena zmije kao da su oni sami „Keniti“ u koje filozofija vjeruje. Arnold Murray je posebno kriv za ovu zloupotrebu. Na sreću vjernika, Bog nam je dao Bibliju kao resurs koji nam može pokazati istinu. Samo je trebamo čitati nepristrano i otvorenih očiju da bismo pronašli pravu mudrost.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je doktrina sjemena zmije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries