settings icon
share icon
Pitanje

Što je sjeme vjere? Što je prinos sjemena vjere?

Odgovor


Promicatelji lažnog „evanđelja prosperiteta“ i pokreta Riječ vjere često vole govoriti o „sijanju“, „prinosima sjemena vjere“ i „stostrukom povratku“. Prinos sjemena vjere je novac dan u vjeri da će ga Bog umnožiti i vratiti davatelju. Što više novca dajete – i što više vjere imate – više novca dobivate zauzvrat. Propovjednici prosperiteta često traže darove za svoje službe obećavajući ovakve povrate u naturi: „Pošalji mi 10 dolara i vjeruj Bogu da će ti vratiti 1000 dolara.“ Svojim pozivima za novac duhovno krase izjave poput „Bog te želi blagosloviti čudom“ i „Isus je veći od tvog duga“. A zloupotrijebit će stihove kao što je Marko 4,8: „No neko pade na dobru zemlju i donese plod koji poraste i umnoži se; i donese: jedno tridesetostruko, jedno šezdesetostruko i jedno stostruko.“ Dobro je zapamtiti da je „sjeme“ u ovom stihu Riječ Božja (Marko 4,14), a ne novac.

Pokojni Oral Roberts bio je vrlo utjecajan u širenju koncepta prinosa sjemena vjere i učio je ljude da očekuju čudo kada posiju „sjeme“ iz svoje „potrebe“. Napisao je: „Da biste ostvarili svoj potencijal, da biste prevladali životne probleme, da biste vidjeli kako vaš život postaje plodan, množi se i pruža obilje (tj. zdravlje, prosperitet, duhovnu obnovu, u obitelji ili osobno), trebate odlučiti slijediti božanski zakon sijača i žetve. Posijte sjeme Njegovog obećanja u zemlju svojih potreba“ (iz „Načela sjemena“). U izdanju „Izobilan život“ iz srpnja 1980., Roberts je napisao: „Riješite svoje potrebe za novcem s novcem“ (stranica 4).

Richard Roberts, Oralov sin, kaže na svojoj web stranici: „Dajte Bogu nešto sa čime bi mogao raditi. Bez obzira koliko malo mislite da imate, posijte to u radosti i vjeri, znajući u svom srcu da sijete sjeme kako biste mogli požeti čuda. Potom počnite očekivati svakakva čuda!“ U svibnju 2016. Robertsov bilten pozvao je na novčane darove ovom izjavom: „Posijte posebno sjeme od 100 dolara… Ako zasadite ovo sjeme iz svoje potrebe i sklopite sveti sporazum sa mnom, onda ćemo ZAJEDNO vi i ja OČEKIVATI SILNO ČUDO OD BOGA“ (s njegove web stranice, naglasak u originalu).

Prema Oralu Robertsu, način na koji možete iskoristiti zakon sijanja i žetve je trostruk: 1) gledajte na Boga kao svoj izvor, 2) dajte prvi da bi vam se dalo i 3) očekujte čudo. Kao „dokazni stih“ za drugi korak, učitelji sjemena vjere vole koristiti Luku 6,38: „Dajte i dat će vam se; mjeru dobru, nabijenu, natresenu, preobilnu, dat će vam u njedra vaša; jer istom mjerom kojom vi mjerite, vama će se zauzvrat mjeriti.“ Zloupotreba ovog stiha počinje primjenom na materijalnu dobit – Isus je prvenstveno govorio o oprostu u Luki 6,37, a ne o novcu. Također, postoji razlika između „Dajte i“ i „Dajte tako da“. Učitelji sjemena vjere zagovaraju sebičan motiv davanja – dajte da biste mogli dobiti – i ističu isto toliko. Biblija uči da dajemo za dobrobit drugih i da bismo slavili Gospodina, a ne da bismo obogatili sebe.

Učitelji prinosa sjemena vjere također vole Mateja 17,20: „Jer zaista, kažem vam, ako imate vjeru kao zrno gorušice, reći ćete ovoj gori: ‘Premjesti se odavde onamo!’ i premjestit će se; i ništa vam neće biti nemoguće.“ Naravno, ovaj stih ne govori ništa o dobivanju novca ili prinošenju sjemena vjere.

Još jedan odlomak kojeg zloupotrebljavaju propovjednici sjemena vjere je Marko 10,29-30: „Zaista, kažem vam: Nema toga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja radi mene i evanđelja, a da ne bi, s progonstvima, primio stostruko već sada, u ovome vremenu: i kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i poljâ.“ Učitelji sjemena vjere pridržavaju se obećanja „stostruko“, ali ga primjenjuju samo na „kuće“ i „polja“ – to jest na materijalno bogatstvo. Ignoriraju ostatak popisa. Trebamo li pretpostaviti da je Isus obećao svojim sljedbenicima sto doslovnih majki ili da bismo trebali očekivati sto puta više krvnih srodnika nego što ih imamo sada? Ili je Isus govorio o uvećanoj duhovnoj obitelji? Budući da su majke i očevi i braća i sestre duhovni, onda su možda i domovi i polja duhovni.

Promicatelji doktrine prinosa sjemena vjere zanemaruju nekoliko važnih detalja u Svetom pismu. Razmotrite, na primjer, 2. Korinćanima 9,10-12: „A onaj koji pribavlja sjeme sijaču i kruh vama za jelo, neka umnoži vaše posijano sjeme i uveća plodove vaše pravednosti: da se u svemu obogatite za svakovrsnu darežljivost koja putem nas djeluje kao iskazivanje hvale Bogu. Jer provođenje te svete službe ne samo da posve podmiruje oskudicu svetih, nego i obiluje mnogim zahvalama Bogu.“ Ovaj odlomak kaže da Bog daje sjeme za sjetvu; to jest, On opskrbljuje resurse za nas da ih velikodušno darujemo. A kada dajemo, Bog će nam dati više sredstava tako da se davanje nastavlja. Imajte na umu, međutim, da žetva nije novčani dobitak nego „žetva vaše pravednosti“. Također, zahvalnost Bogu je ta koja se prelijeva, a ne naši bankovni računi. Sjeme posijano u ovom odlomku ne rezultira čudima ili osobnim bogatstvom.

Promicatelji prinosa sjemena vjere također zanemaruju činjenicu da apostoli nisu bili bogati ljudi. Apostoli su zasigurno davali drugima: „A ja ću najradije trošiti i posve se istrošiti za vas…“ (2. Korinćanima 12,15). Na temelju doktrine prinosa sjemena vjere, Pavao je trebao biti bogat čovjek. Ipak izjavljuje: „Sve do sada gladujemo, i žeđamo, i goli smo, i udarani, i bez sigurna boravišta, i trudimo se radeći svojim rukama“ (1. Korinćanima 4,11). Apostoli su bili materijalno siromašni, ali ih je Gospodin duhovno blagoslivljao.

Bog voli veselog darivatelja (2. Korinćanima 9,7), ali ne smijemo pretpostaviti da će se Njegova naklonost pokazati u financijskim povratima. Niti bismo trebali za sebe prisvojiti obećanja data starozavjetnom Izraelu. Naš motiv davanja ne bi smio biti dobivanje novca zauzvrat. Naš cilj treba biti pobožnost sa zadovoljstvom (vidi 1. Timoteju 6,6-10). Trebamo se moliti: „Gospodine, pomozi mi naučiti biti zadovoljan onim što imam, čak i ako sam gladan ili u potrebi“ (vidi Filipljanima 4,11-13).

Učenje o sjemenu vjere nije ništa više od plana za brzo bogaćenje koji vreba očajne i povrijeđene među Božjim narodom. Petar je upozorio crkvu na takve prijevare: „U lakomosti će vas iskorištavati hinjenim riječima…“ (2. Petrova 2,3).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je sjeme vjere? Što je prinos sjemena vjere?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries