settings icon
share icon
Pitanje

Što kršćani trebaju činiti u pogledu siromaštva i gladi na svijetu?

Odgovor


Prema najnovijim statistikama, preko 840 milijuna ljudi diljem svijeta kronično je neuhranjeno. Svaki dan, 26000 male djece umre kao posljedica siromaštva, gladi i bolesti koje se mogu spriječiti. Budući da se toliko puno svjetskog stanovništva nalazi u tako žalosnim uvjetima, postavlja se pitanje što je kršćanin pozvan činiti? Kako bi se Crkva trebala postaviti?

Kršćani bi, prema siromaštvu i gladi u svijetu, trebali imati suosjećanja. Imati pravo suosjećanje prema potrebitima, kakvo je i Isus imao (Marko 8:2), znači biti svjestan potrebe, brinuti za ljude koji su njom pogođeni, te biti spreman djelovati za njih. Imati suosjećanja prema bratu u potrebi dokaz je Božje ljubavi koja je u nama (1. Ivanova 3:17). Mi poštujemo Boga kada smo brižni prema potrebitima (Izreke 14:31).

Kršćani bi se, prema siromaštvu i gladi u svijetu, trebali odazvati djelovanjem. Naravno, svaki kršćanin može moliti za potrebite. Osim toga, kršćani bi trebali činiti sve što je u njihovoj moći da umanje patnju uzrokovanu siromaštvom i glađu na svijetu. Isus je rekao: „Prodajte što god imate i dajte za milostinju! Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti.“ (Luka 12:33-34). Poput Tabite, trebali bismo „biti puni dobrih djela i milostinjama“ (Djela 9:36).

Bog će blagosloviti vjernika koji nesebično daje siromašnima. „Jahvi pozaima tko je siromahu milostiv, i on će mu platiti dobročinstvo.“ (Izreke 19:17). Ti božanski blagoslovi mogu biti i duhovni, a ne samo materijalni, ali nagrada je zajamčena—davanje siromašnima ulaganje je u vječnost.

Nekoliko je kršćanskih organizacija za olakšanje, koje se ne bore samo protiv siromaštva i gladi na svijetu, nego ujedno šire evanđelje Isusa Krista. Organizacije kao što je Compassion International, trude se zadovoljiti potrebe cjelokupne osobe, odnosno kako one fizičke, tako i one duhovne.

Kršćani bi se, prema siromaštvu i gladi u svijetu, trebali odazvati nadom. Vjernici mogu djelovati u korist siromašnih s pouzdanjem da će njihova pomoć pridonijeti Božjem djelu na svijetu: „Znam da će Jahve dati pravo ubogu i pravicu siromasima.“ (Psalam 140:13). Vjernici rade s nadom da će se Isus vratiti, te da On „po pravdi će sudit` ubogima i sud prav izricat` bijednima na zemlji“(Izaija 11:4).

Do toga dana konačne pravde, Isus je rekao: „Siromaha ćete uvijek imati sa sobom“ (Matej 26:11). Dakle, imamo nebrojene mogućnosti – i goruću obvezu – služiti Gospodinu služeći drugima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kršćani trebaju činiti u pogledu siromaštva i gladi na svijetu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries