settings icon
share icon
Pitanje

Što je Sion? Što je Sionska gora? Što je biblijsko značenje Siona?

Odgovor


Psalam 87:2-3 kaže: „Draža su mu [Jahvi] vrata sionska nego svi šatori Jakovljevi. Divote se govore o tebi, grade Božji!” Riječ Sion javlja se više od 150 puta u Bibliji i u osnovi označava utvrdu. U Bibliji je Sion i Davidov i Božji grad. Kako se biblijski zapis nastavlja, riječ Sion prelazi iz osnovnoga značenja fizičkoga grada u duhovnije značenje.

Prvi spomen riječi Sion u Bibliji nalazimo u Drugoj Samuelovoj 5:7: „Ipak David osvoji Sionsku tvrđavu, to jest Davidov grad.” Dakle, Sion je prvotno bilo ime drevne jebusejske utvrde u gradu Jeruzalemu. Sion je s vremenom dobio preneseno značenje ne samo utvrde nego i grada u kojemu je stajala ta utvrda. Nakon što je David zarobio „Sionsku tvrđavu”, Sion se otada zvao „Davidov grad” (Prva knjiga o Kraljevima 8:1; Prva knjiga Ljetopisa 11:5; Druga knjiga Ljetopisa 5:2).

Kada je Salomon sagradio Hram u Jeruzalemu, značenje Siona se proširilo i uključivalo Hram i područje oko njega (Psalmi 2:6, 48:2, 11-12, 132:13). Sion se na kraju koristio kao ime grada Jeruzalema, Judejske zemlje i naroda Izraela kao cjeline (Izaija 40:9; Jeremija 31:12; Zaharija 9:13).

Najvažnija upotreba riječi „Sion“ je njezino teološko značenje. Sion se koristi u prenesenom značenju za Izrael kao Božji narod (Izaija 60:14). Duhovno značenje Siona nastavilo se u Novome zavjetu, gdje se pripisalo kršćanskom značenju Božjega duhovnoga kraljevstva, nebeskog Jeruzalema (Hebrejima 12:22; Otkrivenje 14:1). Petar govori o Kristu kao o ugaonom kamenu Siona: „Evo na Sionu postavljam ugaoni kamen, izabran, dragocjen; tko vjeruje u nj, sigurno neće biti postiđen” (Prva Petrova 2:6).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Sion? Što je Sionska gora? Što je biblijsko značenje Siona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries