settings icon
share icon
Pitanje

Što je šintoizam?

Odgovor


Šintoizam je čisto japanska religija, koja vuče porijeklo u drevnoj japanskoj povijesti. To je jedna od najstarijih svjetskih religija. Japanci snažno vole svoju zemlju i vjeruju da je japansko otočje bila prva božanska kreacija. Zapravo, šintoizam uči da ni jedna druga zemlja nije božanska, što Japan čini jedinstvenim na svijetu. Stoga nas ne treba čuditi što šintoizam nije popularan izvan Japana.

Dvije temeljne doktrine šintoizma tvrde da je Japan zemlja bogova, te da je japanski narod potomak bogova. Taj pojam božanskog porijekla Japanaca, kao i božansko porijeklo njihove zemlje, iznjedrio je uvjerenje o superiornosti nad drugim zemljama i narodima. Izuzev nekoliko određenih sekti šintoizma, ta religija nema utemeljitelja, svetih pisama niti autoritativnih vjerovanja. Štovanje se odvija u jednom od brojnih svetišta u Japanu, premda mnogi Japanci imaju oltare u svojim domovima, posvećenim jednome ili više bogova, među velikim brojem božanstava.

Riječ šinto dolazi od kineske riječi šen-tao, što znači „put bogova.“ Glavna značajka šintoizma je pojam kami, odnosno sveta moć i u živim bićima i u neživim stvarima. U šintoizmu postoji moćan osjećaj o prisutnosti bogova i duhova u prirodi. Bogovi šinta su previše brojni da ih se grupira u nekoj hijerarhiji, ali božica sunca Amaterasu se izrazito poštuje, a njezin veliki carski hram nalazi se 300 kilometara jugozapadno od Tokyja. Šintoizam uči da su Japanci sami potomci od kami.

Religija šintoizma nikako se ne može pomiriti s biblijskim kršćanstvom. Prvo, ideja da su japanski narod i njihova zemlja omiljeniji od svih drugih suprotstavlja se biblijskom učenju da su Židovi Božji izabrani narod: „Ta ti si narod posvećen Jahvi, Bogu svome; tebe je Jahve, Bog tvoj, izabrao da među svim narodima koji su na zemlji budeš njegov predragi vlastiti narod“ (Ponovljeni zakon 7:6). Ipak, iako su Židovi Božji izabrani narod, oni nikada nisu označeni boljima od bilo kojeg drugog naroda, a Biblija ne uči ni da su potomci bogova.

Drugo, Biblija jasno uči da ne postoji mnogo bogova, nego samo jedan Bog: „Ja sam Jahve i nema drugoga; osim mene Boga nema“ (Izaija 45:5). Biblija također uči da Bog nije neka neosobna sila, nego Otac koji voli i brine se za one koji ga se boje (2. Korinćanima 6:17-18). On je jedini stvoritelj svemira, te jedini suvereno vlada nad njime. Ideja da bogovi žive u kamenju, stablima i životinjama spoj je dva različita krivovjerja: politeizma (vjerovanje u mnoštvo bogova) i animizma (vjerovanje da su bogovi prisutni u predmetima). To su laži koje dolaze od oca laži, Sotone, koji „obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždre“ (1. Petrova 5:8).

Treće, šintoizam u Japancima njeguje ponos i osjećaj superiornosti, a Pismo osuđuje takav elitizam. Bog mrzi ponos, jer upravo ponos ljude sprječava da ga traže svim svojim srcem (Psalam 10:4). Nadalje, učenje o osnovnoj dobroti i božanskom porijeklu japanskoga naroda poništava njihovu potrebu za Spasiteljem. To je prirodna posljedica pretpostavke da njihov narod vuče božansko porijeklo. Biblija jasno uči da su „svi sagriješili i lišeni su Božje slave“ (Rimljanima 3:23), da nam je svima potreban Spasitelj, Gospodin Isus Krist, te da je „pod nebom to jedino ime dano ljudima po kojem nam se treba spasiti“ (Djela 4:12).

Premda šintoizam uči da kami mogu imati zajedništvo s onima koji su sebe učinili dostojnima kroz obredno čišćenje, Bog Biblije obećava da će biti sa svakim tko ga zazove kako bi primio oprost. Nikakvo osobno čišćenje (što je jedna vrsta spasenja po djelima) osobu neće učiniti dostojnom Božje prisutnosti. Jedino vjera u Isusa Krista koji je na križu prolio svoju krv za nas može postići očišćenje od grijeha i učiniti nas prihvatljivima svetomu Bogu. „Njega koji je bi bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u njemu postanemo pravednošću Božjom“ (2. Korinćanima 5:21).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je šintoizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries