settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je seksualno iskušenje veći problem za muškarce nego za žene?

Odgovor


Iako žene nikako nisu imune na seksualno iskušenje, općenito govoreći, muškarci se u mnogo većoj mjeri bore sa seksualnim iskušenjem. Preljub čini mnogo više muškaraca nego žena. U predbračnim odnosima daleko je veća vjerojatnost da će muškarci tražiti seks od partnera nego žene.

Zašto je tako? Zašto je seksualno iskušenje veći problem za muškarce nego za žene? Biblija ne pokušava odgovoriti na ovo pitanje „zašto“. Umjesto toga, Biblija jasno pokazuje da je seksualni nemoral uvijek grijeh (Djela 15,20; 1. Korinćanima 5,1; 6,13. 18; 10,8; 2. Korinćanima 12,21; Galaćanima 5,19; Efežanima 5,3; Kološanima 3,5; 1. Solunjanima 4,3; Judina 1,7). Činjenica da je muškarcima često teže prevladati seksualno iskušenje definitivno nije izgovor. „Toliko je teško oduprijeti se“ nije objašnjenje koje će Bog prihvatiti od muškarca ili od žene. Ponavljamo, seksualni nemoral uvijek je grijeh. Stoga je seksualno iskušenje potrebno nadvladati (1. Korinćanima 6,18), bilo da je kušnja jaka ili blaga, i bilo da je kušan muškarac ili žena.

Budući da Biblija ne daje izričit odgovor zašto je seksualno iskušenje veća borba za muškarce nego za žene, za uvid se možemo obratiti biologiji/fiziologiji. Fiziološki gledano, muškarci obično imaju mnogo jači spolni nagon od žena. Muškarci prirodno češće razmišljaju o seksu i češće žele seks nego žene. Pogotovo kada se spolni odnos nije dogodio u skorije vrijeme, muško tijelo ima veću želju za oslobađanjem koje seks pruža. To se zatim slaže sa činjenicom da je muškarce daleko lakše stimulirati prizorom nego žene (što također objašnjava zašto su muškarci daleko skloniji gledanju pornografije). Jednostavno prizor privlačne žene ponekad je dovoljan da pokrene muški spolni nagon. Ako se seksualna misao odmah ne napusti (uz Božju pomoć), može postati kaskadna rijeka seksualnog iskušenja, kojoj se vrlo teško oduprijeti.

Ponavljamo, muški spolni nagon je činjenica, a ne izgovor. Ako muškarac popusti seksualnom iskušenju, nema koga kriviti osim sebe. Prva Korinćanima 10,13 izjavljuje: „Iskušenje veće od ljudskoga nije vas zahvatilo: jer vjeran je Bog, koji neće dopustiti da budete iskušani iznad onoga što možete podnijeti, nego će s iskušenjem dati i izlaz da možete izdržati.“ Ako ne iskoristimo božanski pružen „način bijega“, nemamo opravdanja. Seksualna kušnja može biti snažna, a seksualni grijeh je među najrazornijim (1. Korinćanima 6,18). No, uz Božju pomoć seksualno iskušenje može se pobijediti. To podjednako vrijedi i za muškarce i za žene.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je seksualno iskušenje veći problem za muškarce nego za žene?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries