settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je seksualna čistoća toliko važna?

Odgovor


Bog je muškarcu i ženi podario radost i zadovoljstvo seksualnih odnosa u granicama braka, a Biblija je jasna o važnosti očuvanja seksualne čistoće unutar granica te zajednice između muškarca i žene (Efežanima 5,31). Ljudi su itekako svjesni ugodnog učinka ovog Božjeg dara, ali su ga proširili i izvan braka i u gotovo sve okolnosti. Filozofija sekularnog svijeta „ako se osjećaš dobro, učini to“ prožima kulture, naročito na Zapadu, do te mjere da se seksualna čistoća smatra zastarjelom i nepotrebnom.

Ipak, pogledajte što Bog kaže o spolnoj čistoći. „Ovo je, naime, volja Božja, to jest vaše posvećenje, da se klonite bludnosti: da svatko od vas zna kako svoje tijelo posjedovati u svetosti i poštovanju, a ne u pohotnoj strasti, kao pogani koji ne poznaju Boga… Jer nije nas Bog pozvao na nečistoću, nego na svetost“ (1. Solunjanima 4,3-5. 7). Ovaj odlomak opisuje Božje razloge zbog kojih poziva na seksualnu čistoću u životima svoje djece.

Prvo, mi smo „posvećeni“ i iz tog razloga trebamo izbjegavati seksualni nemoral. Grčka riječ prevedena „posvećen“ znači doslovno „pročišćen, učinjen svetim, predan [Bogu]“. Kao kršćani moramo živjeti pročišćenim životom jer smo učinjeni svetima kroz zamjenu našeg grijeha za Kristovu pravednost na križu i stvoreni potpuno novim kreacijama u Kristu (2. Korinćanima 5,17-21). Naše su stare prirode sa svim svojim nečistoćama, seksualnim i drugim, umrle, a sada život koji živimo, živimo po vjeri u Onoga koji je umro za nas (Galaćanima 2,20). Nastaviti u seksualnoj nečistoći (bludu) znači poricati to, a to je zapravo legitiman razlog da se preispitamo jesmo li se doista ikada nanovo rodili. Posvećenje, proces kojim postajemo sve više slični Kristu, bitan je dokaz stvarnosti našeg spasenja.

Također u 1. Solunjanima 4,3-5 vidimo nužnost kontrole nad svojim tijelima. Kad se predamo seksualnom nemoralu, svjedočimo da nas Duh Sveti ne ispunjava jer ne posjedujemo jedan od plodova Duha – samokontrolu. Svi vjernici pokazuju plodove Duha (Galaćanima 5,22-23) u većoj ili manjoj mjeri ovisno o tome dopuštamo li Duhu kontrolu. Nekontrolirana „strastvena požuda“ djelo je tijela (Galaćanima 5,19), a ne Duha. Stoga je kontroliranje naših požuda i življenje u seksualnoj čistoći bitno za svakoga tko tvrdi da poznaje Krista. Time svojim tijelom častimo Boga (1. Korinćanima 6,18-20).

Znamo da Božja pravila i disciplina odražavaju Njegovu ljubav prema nama. Slijeđenje onoga što kaže može nam pomoći samo za vrijeme našeg boravka na zemlji. Održavajući spolnu čistoću prije braka izbjegavamo emocionalne zaplete koji mogu negativno utjecati na buduće odnose i brakove. Nadalje, održavajući bračni krevet čistim (Hebrejima 13,4) možemo doživjeti bezrezervnu ljubav prema svojim supružnicima, koju nadmašuje jedino ogromna Božja ljubav prema nama.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je seksualna čistoća toliko važna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries