settings icon
share icon
Pitanje

Što su sedamdeset tjedana/sedamdeset sedmica Daniela?

Odgovor


Proročanstvo „sedamdeset tjedana" ili „sedamdeset sedmica" je jedno od najznačajnijih i najdetaljnijih mesijanskih proročanstava Starog zavjeta. Nalazi se u Danielu 9. Poglavlje počinje s Danielom koji se moli za Izrael, priznaje grijehe naroda protiv Boga i traži Božju milost. Dok se Daniel molio, ukazao mu se anđeo Gabriel i dao mu viziju budućnosti Izraela.

Podjele 70 tjedana
U stihu 24, Gabriel kaže: „Sedamdeset je sedmica određeno nad tvojim narodom i nad tvojim svetim gradom." Gotovo se svi komentatori slažu da se sedamdeset sedmica treba shvatiti kao sedamdeset „tjedana" godina, drugim riječima, razdoblje od 490 godina. Ovi stihovi pružaju neku vrstu „sata" koji daje ideju o tome kada će Mesija doći i nekim događajima koji će pratiti Njegovo pojavljivanje.

Proročanstvo nastavlja dijeliti 490 godina na tri manje jedinice: jedna od 49 godina, jedna od 434 godine i jedna od sedam godina. Posljednji „tjedan" od sedam godina dalje se dijeli na pola. Stih 25 kaže: „Stoga znaj i razumij da će, otkad iziđe zapovijed da se obnovi i sagradi Jeruzalem, do Mesije Kneza biti sedam sedmica i šezdeset i dvije sedmice." Sedam sedmica je 49 godina, a šezdeset i dvije sedmice su još 434 godine: 49 godina + 434 godine = 483 godine.

Svrha 70 tjedana
Proročanstvo sadrži izjavu o Božjoj šesterostrukoj svrsi u tim događajima. Stih 24 kaže da je ova svrha 1) „dovršiti prijestup", 2) „učiniti kraj grijesima", 3) „izvršiti pomirenje", 4) „uvesti vječnu pravednost", 5) „zapečatiti viđenje i proricanje", i 6) „pomazati Svetoga nad svetima".

Zamijetite da se ti rezultati odnose na potpuno iskorjenjivanje grijeha i uspostavljanje pravednosti. Proročanstvo o 70 tjedana sažima ono što se događa prije nego što Isus postavi svoje tisućljetno kraljevstvo. Posebno treba istaknuti treće na popisu rezultata: „izvršiti pomirenje". Isus je izvršio pomirenje za grijeh svojom smrću na križu (Rimljanima 3,25; Hebrejima 2,17).

Ispunjenje 70 tjedana
Gabriel je rekao da će proročki sat započeti u vrijeme kada se izda naredba o obnovi Jeruzalema. Od datuma te uredbe do Mesijinog vremena proći će 483 godine. Znamo iz povijesti da je zapovijed da se „obnovi i sagradi Jeruzalem" dao perzijski kralj Artakserkso oko 445. pr. Kr. (vidi Nehemija 2,1-8).

Prva jedinica od 49 godina (sedam sedmica) obuhvaća vrijeme potrebno za obnovu Jeruzalema, kad će „trg ponovno biti sagrađen, i zid, čak i u nemirnim vremenima" (Daniel 9,25). Ta je obnova zabilježena u knjizi Nehemije.

Koristeći židovski običaj za godinu od 360 dana, 483 godine nakon 445. godine prije Krista stavlja nas na 30. godinu, što se podudara s Isusovim trijumfalnim ulaskom u Jeruzalem (Matej 21,1-9). Proročanstvo u Danielu 9 navodi da će nakon završetka 483 godine, „Mesija biti pogubljen" (26. stih). To se ispunilo kada je Isus bio razapet.

Daniel 9,26 nastavlja s predviđanjem da će, nakon što Mesija bude ubijen, „puk kneza koji će doći razoriti grad i svetište." To je bilo ispunjeno uništenjem Jeruzalema 70. godine. „Knez koji će doći" je referenca za Antikrista, koji će izgleda imati neku vezu s Rimom, budući da su Rimljani uništili Jeruzalem.

Posljednji tjedan od 70 tjedana
Od 70 sedmica, 69 su ispunjena u povijesti. To ostavlja još jednu sedmicu koja se treba ispuniti. Većina bibličara vjeruje da sada živimo u velikom jazu između 69. tjedna i 70. tjedna. Proročki sat takoreći pauzira. Posljednja „sedmica" Daniela je ono što obično nazivamo vremenom nevolje.

Danielovo proročanstvo otkriva neke od postupaka Antikrista, „kneza koji će doći". Stih 27 kaže: „On će s mnogima potvrditi savez na jednu sedmicu." Međutim, „u polovici sedmice… zbog širenja gadosti on će pustošiti" u hramu. Isus je upozorio na ovaj događaj u Mateju 24,15. Nakon što Antikrist prekine savez s Izraelom započinje vrijeme „velike nevolje" (Matej 24,21).

Daniel također predviđa da će se Antikrist suočiti sa sudom. On sam vlada „da se na pustoš izlije ono što je određeno" (Daniel 9,27). Bog će jednostavno dopustiti da zlo ide tako daleko, a sud s kojim će se Antikrist suočiti već je isplaniran.

Zaključak
Proročanstvo o 70 tjedana je složeno i nevjerojatno detaljno i mnogo toga piše o tome. Naravno, postoje različita tumačenja, ali ono što smo ovdje predstavili je dispenzacionalni, premilenijski pogled. Jedno je sigurno: Bog ima raspored i zakazano vrijeme. Zna kraj od početka (Izaija 46,10), a mi uvijek trebamo iščekivati pobjednički povratak našeg Gospodina (Otkrivenje 22,7).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su sedamdeset tjedana/sedamdeset sedmica Daniela?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries