settings icon
share icon
Pitanje

Koje su bile posljednjih sedam rečenica koje je Isus Krist izgovorio na križu i što one znače?

Odgovor


Ovo su sedam izjava koje je Isus Krist dao na križu (redoslijed je nasumičan):

(1) Matej 27,46 nam govori da je oko devet sati Isus povikao jakim glasom: „Eli, Eli, lema sabahtani?“, što znači: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“. Ovdje je Isus izrazio svoj osjećaj napuštenosti kada je Bog stavio na Njega grijehe svijeta, zbog čega je Bog morao „odvratiti pogled“ sa Isusa. Dok je Isus osjećao tu težinu grijeha, prvi put u cijeloj vječnosti iskusio je odvojenost od Boga. To je također bilo ispunjenje proročanstva iz Psalma 22,1.

(2) „Oče, oprosti im, ne znaju što čine!“ (Luka 23,34). Oni koji su razapeli Isusa nisu bili svjesni potpunog razmjera onog što su činili, jer ga nisu prepoznali kao Mesiju. Njihovo neznanje božanske istine nije značilo da zaslužuju oprost, a Kristova molitva usred njihovog izrugivanja pokazuje neograničeno suosjećanje božanske milosti.

(3) „Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Luka 23,43). U ovoj izjavi, Isus uvjerava jednog od razbojnika na križu da kada umre, bit će s Isusom u raju. To mu je dano jer je kriminalac u trenucima svoje samrti ipak pokazao svoju vjeru u Isusa, prepoznajući tko je On doista (Luka 23,42).

(4) „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!“ (Luka 23,46). Ovdje Isus voljno predaje svoju dušu u Očeve ruke, što je značilo da će ubrzo umrijeti i da je Bog prihvatio Njegovu žrtvu. On „samoga sebe bez mane prinese Bogu“ (Hebrejima 9,14).

(5) „Ženo! Evo ti sina!“ i „Evo ti majke!“ Kada je Isus vidio svoju majku kako stoji pokraj križa s apostolom Ivanom, kojeg je ljubio, brigu o svojoj majci predao je u Ivanove ruke. I od toga trenutka učenik ju je uzeo k sebi u kuću (Ivan 19,26-27). U ovom stihu, Isus, koji je uvijek suosjećajan Sin, pobrinuo se da Njegova zemaljska majka bude zbrinuta nakon Njegove smrti.

(6) „Žedan sam“ (Ivan 19,28). Isus ovdje ispunjava mesijansko proročanstvo iz Psalma 69,21: „U jelo mi žuči umiješaše, u mojoj me žeđi octom napojiše.“ Rekavši da je žedan potaknuo je rimske stražare da mu daju ocat, što je bio običaj prilikom razapinjanja, čime se ispunilo proročanstvo.

(7) „Dovršeno je!“ (Ivan 19,30). Isusove posljednje riječi značile su da je Njegovoj patnji došao kraj i da je cjelokupno djelo koje mu je Otac dao da učini, a to je da propovijeda evanđelje, čini čuda i zadobije vječno spasenje za ljude, bilo učinjeno, ostvareno, ispunjeno. Dug za grijehe bio je plaćen.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje su bile posljednjih sedam rečenica koje je Isus Krist izgovorio na križu i što one znače?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries