settings icon
share icon
Pitanje

Što je sedam duhova Božjih?

Odgovor


„Sedam duhova Božjih“ spominju se u Otkrivenju 1:4; 4:5 i 5:6. Sedam duhova Božjih nisu posebno identificirani, tako da nije moguće biti dogmatski određen po tome pitanju. Otkrivenje 1:4 spominje da se sedam duhova nalaze pred Božjim prijestoljem. Otkrivenje 3:1 kaže da Isus Krist drži sedam duhova Božjih. Otkrivenje 4:5 povezuje sedam duhova Božjih sa sedam svijećnjaka koji gore pred Božjim prijestoljem. Otkrivenje 5:6 tvrdi da su sedam duhova „sedam očiju“ Jaganjca i kaže da su „poslani po svoj zemlji.“

Postoje barem tri moguća tumačenja tih sedam duhova Božjih. Prvo je da tih sedam duhova Božjih simbolički predstavljaju Svetoga Duha. Biblija, a posebno knjiga Otkrivenja, koristi broj 7 kada govori o savršenstvu i potpunosti. Ako je to značenje „sedam“ u „sedam duhova“, onda se to ne odnosi na sedam duhova Božjih, nego na Svetoga Duha koji je savršen i potpun. Drugo gledište je da se sedam duhova Božjih odnosi na sedam anđeoskih bića, moguće serafina ili kerubina. To bi se uklopilo s brojnim drugim anđeoskim bićima opisanima u knjizi Otkrivenja (Otkrivenje 4:6-9; 5:6-14; 19:4-5).

Treća mogućnost zasniva se na Izaiji 11:2, gdje piše: „Na njemu će duh Jahvin počivat`, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg.“ To bi moglo objasniti sedam duhova Božjih: (1) Duh Jahvin, (2) Duh mudrosti, (3) Duh umnosti, (4) Duh savjeta, (5) Duh jakosti, (6) Duh znanja, (7) Duh straha Gospodnjeg. Biblija nam ne kaže točno tko/što su tih sedam duhova, ali najizglednije nam se čini prvo tumačenje, da oni predstavljaju Svetoga Duha.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je sedam duhova Božjih?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries