settings icon
share icon
Pitanje

Je li scijentologija dio kršćanstva ili kult?

Odgovor


Scijentologiju je teško ukratko objasniti. Ta je religija postala popularna zbog nekih holivudskih slavnih osoba koje su je prihvatile. Scijentologiju je 1953. osnovao L. Ron Hubbard, pisac fikcijskih romana, samo četiri godine nakon što je izjavio: „Volio bih osnovati religiju – u tome je prava zarada.” Uistinu, tu je i pronašao bogatstvo: postao je multimilijunaš.

Scijentologija uči da je čovječanstvo besmrtno biće (koje se zove Thetan) koje ne potječe s ovoga planeta, te da je čovjeka u zamku uhvatila materija, energija, prostor i vrijeme („matter, energy, space, and time“ (MEST)). Spasenje za scijentologa dolazi procesom zvanim „revizija”, kada se odstranjuju „engrami” (u osnovi, sjećanja na prošlu bol i nesvjesnost koja blokiraju energiju). Revizija je dugotrajan proces i može koštati stotine tisuća dolara. Kada se svi engrami na kraju odstrane, Thetan može opet kontrolirati MEST umjesto da MEST kontrolira njega. Do spasenja, svaki se Thetan stalno reinkarnira.

Scijentologija je vrlo skupa religija. Svaki vid scijentologije ima za sebe vezanu nekakvu vrstu pristojbe. Zbog toga su crkvene klupe scijentologije ispunjene bogatašima. To je također vrlo stroga religija koja strogo kažnjava one koji žele napustiti njena učenja i članstvo. Njena „sveta pisma“ ograničena su isključivo na pisanja i učenja L. Rona Hubbarda.

Iako scijentolozi tvrde da je scijentologija u skladu s kršćanstvom, Biblija se suprotstavlja doslovno svakom njihovom vjerovanju. Biblija uči da je Bog suveren i jedini stvoritelj svemira (Postanak 1:1); čovječanstvo je stvorio Bog (Postanak 1:27); jedino spasenje dostupno čovjeku je ono po milosti kroz vjeru u dovršeno djelo Isusa Krista (Filipljanima 2:8); spasenje je besplatan dar, a čovječanstvo ne može učiniti ništa kako bi ga zaradilo (Efežanima 2:8-9); i Isus Krist je živ živcat i sjedi zdesna Bogu Ocu čak i sada (Djela 2:33; Efežanima 1:20; Hebrejima 1:3), čekajući vrijeme kada će Bog okupiti svoj narod i dovesti ih da budu s Njim u vječnosti u nebu. Svi ostali bit će bačeni u vrlo stvaran pakao, odvojeni od Boga za cijelu vječnost (Otkrivenje 20:15).

Scijentologija kategorički niječe postojanje Boga Biblije, nebo i pakao. Za scijentologa, Isus je bio samo dobar učitelj kojeg su nažalost bespravno usmrtili. Scijentologija se razlikuje od biblijskoga kršćanstva u svakoj važnoj doktrini. Neke od najvažnijih razlika sažete su ispod.

Bog: Scijentologija vjeruje da postoje mnogi bogovi i da su neki bogovi iznad drugih bogova. Biblijsko kršćanstvo, s druge strane, priznaje jednoga i jedinoga istinskoga Boga koji nam se objavio u Bibliji i po Isusu Kristu. Oni koji vjeruju u Njega ne mogu vjerovati u lažni koncept Boga koji poučava scijentologija.

Isus Krist: Poput drugih kultova, scijentologija niječe Kristovo božanstvo. Umjesto da imaju biblijsko gledište o tome tko je Krist i što je učinio, pripisuju mu karakteristike nekoga manjega boga koji je s godinama dobio legendaran status. Biblija jasno poučava da je Isus bio Bog u tijelu te da je kroz svoje utjelovljenje mogao djelovati kao žrtva za naše grijehe. Kristovom smrću i uskrsnućem možemo imati nadu u vječni život s Bogom (Ivan 3:16).

Grijeh: Scijentologija vjeruje u čovjekovu urođenu dobrotu i poučava da je ogavno i vrijedno svakog prezira reći nekome da se mora pokajati ili da je zao. S druge strane, Biblija uči da je čovjek grješnik te da mu je jedina nada pouzdanje u Krista kao Gospodina i Spasitelja (Rimljanima 6:23).

Spasenje: Scijentologija vjeruje u reinkarnaciju te da je osobno spasenje u nečijem životu predstavlja slobodu od ciklusa rađanja i umiranja povezanih uz reinkarnaciju. Oni vjeruju da je religijska praksa svih vjera univerzalan put k mudrosti, razumijevanju i spasenju. Naprotiv, Biblija uči da postoji samo jedan put spasenja i da je to po Isusu Kristu. Isus je rekao: „Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6).

Usporedbom učenja scijentologije i Biblije, vidimo da to dvoje imaju vrlo malo, ako išta, zajedničko. Scijentologija vodi daleko od Boga i vječnoga života. Iako scijentologija ponekad prerušava svoja uvjerenja u jezik koji nalikuje jeziku kršćanstva, zapravo stoji u čistoj suprotnosti kršćanstvu u svakom osnovnom vjerovanju. Scijentologija bjelodano i sasvim sigurno nije kršćanska.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li scijentologija dio kršćanstva ili kult?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries