settings icon
share icon
Pitanje

Koji savezi postoje u Bibliji?

Odgovor


Biblija govori o sedam različitih saveza, od kojih je četiri (savez s Abrahamom, palestinski savez, savez s Mojsijem, savez s Davidom) Bog sklopio s izraelskim narodom i koji su bezuvjetni po prirodi. To znači da će bez obzira na poslušnost ili neposlušnost Izraela, Bog svejedno ispuniti ove saveze s Izraelom. Jedan od saveza, Mojsijev savez, uvjetan je po prirodi. To znači da će ovaj savez donijeti ili blagoslov ili prokletstvo, ovisno o poslušnosti ili neposlušnosti Izraela. Tri od ovih saveza (s Adamom, Noom i Novi savez) sklopljeni su između Boga i čovječanstva u cjelini, i nisu ograničeni na izraelski narod.

Savez s Adamom može se razmatrati u dva dijela: savez u Edenskom vrtu (nevinost) i savez s Adamom (milost) (Postanak 3,16-19). Savez u Edenskom vrtu nalazimo u Postanku 1,26-30; 2,16-17. Savez u Edenskom vrtu daje pregled čovjekove odgovornosti prema kreaciji, kao i Božje direktive u vezi stabla spoznaje dobra i zla. Savez s Adamom uključivao je prokletstva koja su izgovorena protiv čovječanstva za grijeh Adama i Eve, kao i Božju providnost za taj grijeh (Postanak 3,15).

Savez s Noom je bio bezuvjetni savez između Boga i Noe (pojedinačno) i čovječanstva (općenito). Nakon Potopa, Bog je obećao čovječanstvu da više nikada neće potopom uništiti sav život na zemlji (vidi Postanak 9). Bog je dao dugu kao znak saveza, obećanje da cijela zemlja više nikada neće biti potopljena i podsjetnik da Bog može i hoće osuditi grijeh (2. Petrova 2,5).

Savez s Abrahamom (Postanak 12,1-3. 6-7; 13,14-17; 15; 17,1-14; 22,15-18). U tom savezu, Bog je mnogo toga obećao Abrahamu. Osobno je obećao da će uzveličati Abrahamovo ime (Postanak 12,2), da će Abraham imati brojno fizičko potomstvo (Postanak 13,16) i da će biti otac mnogih naroda (Postanak 17,4-5). Bog je također dao obećanje u vezi naroda po imenu Izrael. Ustvari, zemljopisne granice saveza s Abrahamom više nego jednom dane su u knjizi Postanka (12,7; 13,14-15; 15,18-21). Još jedna providnost saveza s Abrahamom jest ta da će obitelji u svijetu biti blagoslovljene kroz fizičku liniju po Abrahamu (Postanak 12,3; 22,18). To se odnosi na Mesiju, koji će doći po liniji Abrahama.

Palestinski savez (Ponovljeni zakon 30,1-10). Palestinski savez pojačava aspekt zemlje koji je detaljno opisan u savezu s Abrahamom. Prema uvjetima ovog saveza, ako narod ne bude poslušao, Bog će ih raspršiti po cijelom svijetu (Ponovljeni zakon 30,3-4), ali će na kraju obnoviti narod (s. 5). Kada narod bude obnovljen, onda će mu biti savršeno poslušan (s. 8), i Bog će im dati da napreduju (s. 9).

Savez s Mojsijem (Ponovljeni zakon 11, i dr.). Savez s Mojsijem bio je uvjetni savez koji je izraelskom narodu donio ili izravan Božji blagoslov za poslušnost ili izravno Božje prokletstvo za neposlušnost. Dio saveza s Mojsijem su Deset zapovijedi (Izlazak 20) i ostatak Zakona, koji je sadržavao više od 600 zapovijedi – oko 300 pozitivnih i 300 negativnih. Povijesne knjige Starog zavjeta (Jošua–Estera) detaljno opisuju kako je Izrael uspio u držanju Zakona ili kako je Izrael očajnički podbacio u držanju Zakona. Ponovljeni zakon 11,26-28 detaljno iznosi obrazac blagoslova/prokletstva.

Savez s Davidom (2. Samuelova 7,8-16). Savez s Davidom pojačava aspekt „sjemena“ iz saveza s Abrahamom. Obećanja Davidu u ovom odlomku su značajna. Bog je obećao da će Davidova loza trajati zauvijek i da njegovo kraljevstvo nikada neće proći (s. 16). Očito je da David nije bio na prijestolju u sva vremena. Međutim, doći će vrijeme kada će netko iz Davidove linije ponovno sjesti na prijestolje i vladati kao kralj. Taj budući kralj je Isus (Luka 1,32-33).

Novi savez (Jeremija 31,31-34). Novi savez je savez sklopljen prvo s narodom Izrael, te na kraju sa čovječanstvom. U Novom savezu, Bog obećava da će oprostiti grijehe i da će postojati jedinstvena spoznaja Gospodina. Isus Krist je došao ispuniti Mojsijev Zakon (Matej 5,17) i stvoriti novi savez između Boga i Njegovog naroda. Sada kada smo pod Novim savezom, i Židovi i pogani mogu biti oslobođeni od kazne Zakona. Sada nam je dana prilika da primimo spasenje kao besplatni dar (Efežanima 2,8-9).

Unutar rasprave o biblijskim savezima postoji nekoliko pitanja oko kojih se kršćani ne slažu. Prvo, neki kršćani misle da su svi savezi uvjetni po svojoj prirodi. Ako su savezi uvjetni, onda je Izrael očajnički podbacio u njihovom ispunjavanju. Drugi vjeruju da se bezuvjetni savezi tek trebaju potpuno ispuniti te će se, unatoč neposlušnosti Izraela, ostvariti jednom u budućnosti. Drugo, kakve veze crkva Isusa Krista ima s tim savezima? Neki vjeruju da crkva ispunjava saveze i da se Bog nikada više neće baviti Izraelom. To se zove teologija zamjene, za koju postoji mala količina biblijskih dokaza. Ostali vjeruju da će crkva inicijalno ili djelomično ispuniti te saveze. Iako se mnoga obećanja Izraelu odnose na budućnost, mnogi vjeruju da crkva ima udjela u savezima na neki način. Drugi vjeruju da se savezi odnose na Izrael i samo na Izrael, te da crkva nema nikakvog udjela u tim savezima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji savezi postoje u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries