settings icon
share icon
Pitanje

Ako kršćanin počini samoubojstvo, je li još uvijek spašen?

Odgovor


Tužna je činjenica da su neki kršćani počinili samoubojstvo. Dodatno na tragediju je lažno učenje da počinjenje samoubojstva automatski šalje osobu u pakao. Mnogi vjeruju da se kršćanin koji počini samoubojstvo neće spasiti. Ovo učenje nije podržano u Bibliji.

Sveto pismo uči da nam je od trenutka kada uistinu povjerujemo u Krista, zajamčen vječni život (Ivan 3,16). Prema Bibliji, kršćani mogu biti posve sigurni da posjeduju vječni život (1. Ivanova 5,13). Ništa ne može odvojiti kršćanina od Božje ljubavi (Rimljanima 8,38-39). Nijedno „stvorenje" ne može odvojiti kršćanina od Božje ljubavi, a čak je i kršćanin koji počini samoubojstvo „stvorenje"; stoga, ni samoubojstvo ne može odvojiti kršćanina od Božje ljubavi. Isus je umro za sve naše grijehe i ako istinski kršćanin, u vrijeme duhovnog napada i slabosti, počini samoubojstvo, njegov je grijeh još uvijek pokriven Kristovom krvlju.

Prema Bibliji, samoubojstvo nije ono što određuje ide li osoba u nebo. Ako nespašena osoba počini samoubojstvo, samo je „ubrzala" svoj put u pakao. Međutim, osoba koja je počinila samoubojstvo naposljetku će biti u paklu zbog odbacivanja spasenja po Kristu, a ne zato što je počinila samoubojstvo (vidi Ivan 3,18). Ipak, valja istaknuti da nitko uistinu ne zna što se dogodilo u srcu osobe u trenutku kada je umrla. Neki ljudi imaju „obraćenje na samrti" i prihvate Krista u trenucima prije smrti. Prilikom samoubojstva može doći do posljednje promjene srca i vapaja za Božjom milošću. Ostavljamo takve sudove Bogu (1. Samuelova 16,7).

Samoubojstvo vjernika je dokaz da se svatko može boriti s očajem i da je naš neprijatelj Sotona „ubojica od početka" (Ivan 8,44). Samoubojstvo je i dalje ozbiljan grijeh protiv Boga. Prema Bibliji, samoubojstvo je ubojstvo; ono je uvijek pogrešno. Kršćani su pozvani živjeti svoje živote za Boga, a odluka kada treba umrijeti isključivo je Božja.

Neka Bog dade milost i psalmističku perspektivu svakome tko se danas suočava s kušnjom: „Što si mi, dušo, klonula, i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga hvaliti, spasenje lica svojega i Boga svog" (Psalam 43,5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ako kršćanin počini samoubojstvo, je li još uvijek spašen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries