Ako kršćanin počini samoubojstvo, je li još uvijek spašen?


Pitanje: Ako kršćanin počini samoubojstvo, je li još uvijek spašen?

Odgovor:
Tužna je činjenica da su neki kršćani počinili samoubojstvo. Dodatno na tragediju je lažno učenje da počinjenje samoubojstva automatski šalje osobu u pakao. Mnogi vjeruju da se kršćanin koji počini samoubojstvo neće spasiti. Ovo učenje nije podržano u Bibliji.

Sveto pismo uči da nam je od trenutka kada uistinu povjerujemo u Krista, zajamčen vječni život (Ivan 3,16). Prema Bibliji, kršćani mogu biti posve sigurni da posjeduju vječni život (1. Ivanova 5,13). Ništa ne može odvojiti kršćanina od Božje ljubavi (Rimljanima 8,38-39). Nijedno „stvorenje" ne može odvojiti kršćanina od Božje ljubavi, a čak je i kršćanin koji počini samoubojstvo „stvorenje"; stoga, ni samoubojstvo ne može odvojiti kršćanina od Božje ljubavi. Isus je umro za sve naše grijehe i ako istinski kršćanin, u vrijeme duhovnog napada i slabosti, počini samoubojstvo, njegov je grijeh još uvijek pokriven Kristovom krvlju.

Prema Bibliji, samoubojstvo nije ono što određuje ide li osoba u nebo. Ako nespašena osoba počini samoubojstvo, samo je „ubrzala" svoj put u pakao. Međutim, osoba koja je počinila samoubojstvo naposljetku će biti u paklu zbog odbacivanja spasenja po Kristu, a ne zato što je počinila samoubojstvo (vidi Ivan 3,18). Ipak, valja istaknuti da nitko uistinu ne zna što se dogodilo u srcu osobe u trenutku kada je umrla. Neki ljudi imaju „obraćenje na samrti" i prihvate Krista u trenucima prije smrti. Prilikom samoubojstva može doći do posljednje promjene srca i vapaja za Božjom milošću. Ostavljamo takve sudove Bogu (1. Samuelova 16,7).

Samoubojstvo vjernika je dokaz da se svatko može boriti s očajem i da je naš neprijatelj Sotona „ubojica od početka" (Ivan 8,44). Samoubojstvo je i dalje ozbiljan grijeh protiv Boga. Prema Bibliji, samoubojstvo je ubojstvo; ono je uvijek pogrešno. Kršćani su pozvani živjeti svoje živote za Boga, a odluka kada treba umrijeti isključivo je Božja.

Neka Bog dade milost i psalmističku perspektivu svakome tko se danas suočava s kušnjom: „Što si mi, dušo, klonula, i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga hvaliti, spasenje lica svojega i Boga svog" (Psalam 43,5).

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Ako kršćanin počini samoubojstvo, je li još uvijek spašen?

Saznajte kako ...

provesti vječnost s Bogomprimiti oprost od Boga