settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o samoobrani?

Odgovor


Biblija ne daje sveobuhvatnu izjavu o samoobrani. Izgleda da neki stihovi govore o tome da je Božji narod pacifistički nastrojen (Izreke 25,21-22; Matej 5,39; Rimljanima 12,17). Ipak, postoje i drugi stihovi koji odobravaju samoobranu. Pod kojim je okolnostima prikladna osobna samoobrana?

Ispravna uporaba samoobrane povezana je s mudrošću, razumijevanjem i taktom. U Luki 22,36, Isus govori svojim preostalim učenicima: „Onaj tko nema mač neka proda svoju halju i kupi ga.“ Isus je znao da je sada vrijeme kada će Njegovi sljedbenici biti ugroženi i podržao je njihovo pravo na samoobranu. Ubrzo je Isus uhićen, a Petar uzima mač i nekome odsiječe uho. Isus prekorava Petra zbog tog čina (stihovi 49-51). Zašto? Petar je u svojoj revnosti da brani Gospodina stajao na putu Božjoj volji. Isus je više puta rekao svojim učenicima da mora biti uhićen, suđen i usmrćen (npr. Matej 17,22-23). Drugim riječima, Petar je u toj situaciji postupio nerazborito. Moramo imati mudrosti kada se boriti, a kada ne.

Izlazak 22 daje neke naznake o Božjem stavu prema samoobrani: „Ako se zatekne lopova gdje provaljuje i udari ga se tako da umre, neka se krv zbog njega ne prolijeva. Ako je nad njim već izišlo sunce, neka se zbog njega prolije krv“ (Izlazak 22,2-3). Dva osnovna načela koja se poučavaju u ovom tekstu su pravo na posjedovanje privatnog vlasništva i pravo na obranu tog vlasništva. Puno korištenje prava na samoobranu, međutim, ovisilo je o situaciji. Nitko ne bi smio prebrzo upotrijebiti smrtonosnu silu protiv drugoga, čak ni protiv nekoga tko mu namjerava nauditi. Ako je nekoga napao lopov usred noći, i u metežu u trenutku potencijalni lopov ubijen, Zakon nije teretio vlasnika kuće za ubojstvo. No, ako je lopov uhvaćen u kući tijekom dana, kada se vlasnik kuće vjerojatno neće probuditi iz sna, tada je Zakon zabranjivao ubojstvo lopova. U suštini, Zakon je rekao da vlasnici kuća ne bi trebali brzo ubijati ili napadati lopove u svom domu. Obje bi se situacije mogle smatrati samoobranom, ali očekivalo se da će smrtonosna sila biti posljednje sredstvo, korišteno samo u slučaju scenarija paničnog „iznenadnog napada“ gdje će vlasnik kuće vjerojatno biti zbunjen i dezorijentiran. U slučaju noćnog napada, Zakon je vlasniku kuće dodijelio prednost sumnje da, osim mraka i zbrke napada, neće namjerno upotrijebiti smrtonosnu silu protiv lopova. Čak i u slučaju samoobrane od lopova, od pobožne se osobe očekivalo da pokuša obuzdati napadača, a ne da ga odmah ubije.

Pavao se povremeno angažirao u samoobrani, iako nenasilno. Kad su ga Rimljani trebali išibati u Jeruzalemu, Pavao je tiho obavijestio satnika s bičem da je on, Pavao, rimski građanin. Vlasti su se odmah uznemirile i počele drugačije postupati s Pavlom, znajući da su prekršile rimski zakon stavljajući ga čak u okove. Pavao je upotrijebio sličnu obranu u Filipima – nakon što je išiban – kako bi osigurao službenu ispriku od onih koji su prekršili njegova prava (Djela 16,37-39).

Uporna udovica iz Isusove prispodobe nastavila je lupati na sučeva vrata ponavljajući molbu: „Obrani me od moga protivnika“ (Luka 18,3). Ova udovica nije namjeravala odustati i dopustiti neprijatelju da je iskoristi; putem odgovarajućih kanala, slijedila je samoobranu.

Isusova zapovijed da „okrenemo drugi obraz“ (Matej 5,39) ima veze s našim odgovorom na osobna omalovažavanja i uvrede. Neke situacije mogu zahtijevati samoobranu, ali ne i odmazdu. Kontekst Isusove zapovijedi je Njegovo učenje protiv ideje „oko za oko, zub za zub“ (stih 38). Naša samoobrana nije osvetnička reakcija na uvredu. Zapravo, mnoge se uvrede jednostavno mogu utopiti u strpljenje i ljubav.

Biblija nikada ne zabranjuje samoobranu, a vjernicima je dopušteno braniti sebe i svoju obitelj. Ali činjenica da nam je dopušteno braniti se ne znači nužno da to moramo učiniti u svakoj situaciji. Poznavanje Božjeg srca kroz čitanje Njegove Riječi i oslanjanje na „mudrost odozgor“ (Jakovljeva 3,17) pomoći će nam znati kako najbolje reagirati u situacijama koje bi mogle zahtijevati samoobranu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o samoobrani?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries