settings icon
share icon
Pitanje

Što Bog kaže o samohranim majkama?

Odgovor


Biblija ne govori izravno o samohranim majkama, ali postoje mnogi primjeri Božje blage interakcije sa ženama, majkama, udovicama i njihovom djecom. Ovi primjeri, kao i Božja blagost, primjenjuju se bez obzira je li majka samohrana, udana, udovica ili razvedena. Bog intimno poznaje svaku osobu, te je u potpunosti upoznat s njezinom situacijom. Biblija upozorava da je seks izvan braka grješan i opasan, te da donosi probleme, a jedan od tih problema jest taj da će žena trebati sama podizati dijete, što je nesumnjivo teško. A ako je njezin vlastiti grijeh razlog zašto je postala samohrana majka, naš milosrdni Bog joj još uvijek želi pomoći i utješiti je. Ne samo to, nego Bog nudi i oprost tih grijeha kroz Isusa Krista te vječnu utjehu na nebu majci, djetetu pa čak i djetetovu odsutnom ocu ako ga prihvate!

Međutim, često se dogodi da majka postane samohrana i treba sama odgajati djecu bez vlastite krivnje. Nažalost, žene su često nevine žrtve u svijetu prožetom ratom i terorizmom. Muževi odlaze u rat i nikada se ne vrate, nesebično dajući svoj život za svoju zemlju. Ako je muževljeva smrt ostavila ženu samu s djecom, bez sumnje je da će Bog pomoći i utješiti tu ženu.

Bog brine za obitelji. Međutim, još više mu je stalo da se svaka osoba, bez obzira kako izgledala njezina obitelj, pokaje za svoj grijeh i započne zajedništvo s Njim. On želi da ga mi upoznamo, jer kada ga njegova stvorenja poznaju to njima donosi radost a Njemu slavu. Mi se često usredotočujemo na detalje u našim životima, brinemo se što će drugi ljudi misliti o nama i hoće li nas crkva prihvatiti. Bojimo se da smo sve uprskali. Ali Bog poziva kršćanina na radost koja isključuje brigu. On je rekao da trebamo sve svoje brige baciti na Njega, jer On se brine za nas (1. Petrova 5:7). On želi nositi naš teret i oprostiti naš grijeh, a potom i zaboraviti naše grijehe i pomoći nam da krenemo dalje. Sve što On traži od nas jest da ga upoznamo, da uživamo u Njemu i da se pouzdajemo u Njega. Samohrane majke često su jako odgovorni ljudi, a ponekad im može biti teško baciti svoje brige na nekog drugog. Samohrana majka može osjećati krivnju i na samu pomisao na to! No, Bog nam ipak zapovijeda da svaki dan provedemo neko vrijeme usredotočujući našu pažnju na Njega, te da se pouzdamo (tijekom ostatka toga dana) da će se On pobrinuti za nas, kako fizički tako i emocionalno, kada se oslonimo na Njega.

To može izgledati tako da samohrana majka posveti neko vrijeme za čitanje Biblije i molitvu. Ona možda misli: „Ali nemam vremena za to, jer moram raditi, odgajati djecu i brinuti se za dom i sve ostalo.“ Međutim, ona to može raditi pola sata dok joj dijete spava ili dok na njega pazi neki rođak ili prijatelj. Tada može posvetiti vrijeme razgovoru s Bogom u molitvi i slušanju Njegova glasa u Pismu, čak i ako to znači da neće stići oprati tu gomilu suđa, ali pronaći će izvanrednu snagu i utješnu prisutnost Boga tijekom ostatka njezina dana. Pamćenje stihova poput ovih: „Jahve je sa mnom, i ja ne strahujem: što i tko može?“ (Psalam 118:6) ili „Sve mogu u onome koji mi daje snagu“ (Filipljanima 4:13), pružit će joj opipljive podsjetnike na Njegovu ljubav i zaštitu kada stvari postanu teške ili stresne.

Dakle, što Bog ima za reći samohranim majkama? Isto što poručuje svima drugima. Pokajte se od grijeha, pouzdajte se u Krista za oprost grijeha, razgovarajte s Bogom kroz molitvu, slušajte Njegov glas kroz Pismo, oslonite se na Boga za snagu u iskušenjima, te se pouzdajte u predivan vječni život koji je On isplanirao za nas. „Ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube.“ (1. Korinćanima 2:9). EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Bog kaže o samohranim majkama?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries