settings icon
share icon
Pitanje

Koja su vjerovanja pokreta samo Isus/pentekostalaca jednote?

Odgovor


Pokret „samo Isus“, također poznat kao „pentekostalizam jednote“ ili teologija jednote, uči da postoji samo jedan Bog, ali poriče trojstvenu narav Boga. Drugim riječima, teologija jednote ne prepoznaje različite osobe Božanstva: Oca, Sina i Duha Svetoga. Ima različite oblike – neki vide Isusa Krista kao jednog Boga, koji se ponekad očituje kao Otac ili Duh Sveti. Srž učenja pokreta „pentekostalizam jednote“/„samo Isus“ jest to da je Isus Otac i da je Isus Duh. Postoji jedan Bog koji se otkriva na različite „načine“.

Ovo učenje pokreta „samo Isus“/„pentekostalizam jednote“ postoji stoljećima, u jednom ili drugom obliku, kao modalizam. Modalizam uči da Bog djeluje u različitim oblicima ili na različite načine u različita vremena – ponekad kao Otac, ponekad kao Sin i ponekad kao Duh Sveti. No stihovi poput Mateja 3,16-17, gdje su prisutne dvije ili tri osobe Božanstva, proturječe modalističkom pogledu. Modalizam je bio osuđen kao heretičan već u drugom stoljeću poslije Krista. Rana crkva snažno se držala protiv gledišta da je Bog strogo jedna osoba koja djeluje u različitim oblicima u različita vremena. Po Bibliji su tvrdili da se Božje trojstvo očituje u činjenici da se više nego jedna osoba Božanstva često vidi istovremeno i često je u interakciji jedna s drugom (primjeri: Postanak 1,26; 3,22; 11,7; Psalam 2,7; 104,30; 110,1; Matej 28,19; Ivan 14,16). Nauk pentekostalizma jednote/samo Isusa nije biblijski nauk.

S druge strane, koncept Božjeg trojstva prisutan je u cijeloj Bibliji. To nije koncept kojeg ograničeni um lako razumije. A budući da čovjek voli da u njegovoj teologiji sve ima smisla, pokreti kao što su „samo Isus“ – a da ne spominjemo Jehovine svjedoke – redovito nastaju u pokušaju da objasne Božju narav. Naravno, to se jednostavno ne može učiniti bez povrede biblijskog teksta. Kršćani su došli do toga da prihvate da Božja narav nije podložna ograničenjima u čije okvire bismo ga htjeli staviti. Jednostavno mu vjerujemo kada kaže: „Jer moje misli nisu vaše misli i vaši puti nisu moji puti, riječ je Gospodnja. Jer kao što su nebesa viša od zemlje, tako su moji puti viši od vaših putova i moje misli od vaših misli“ (Izaija 55,8-9). Ako ne možemo razumjeti Njegove misli i putove, prihvaćamo da isto tako ne možemo u potpunosti razumjeti ni Njegovu narav.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja su vjerovanja pokreta samo Isus/pentekostalaca jednote?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries