settings icon
share icon
Pitanje

Tko su bili Samarićani?

Odgovor


Samarićani su se naselili u zemlji koja je prethodno pripadala efrajimskom i polovini Manašeova plemena. Glavni grad zemlje bila je Samarija, prethodno velik i sjajan grad. Kada su Asirci odveli deset izraelskih plemena u izgnanstvo, asirski kralj poslao je ljude iz Kute, iz Ave, iz Hamata i Sefarvajima da se nastane u Samariji (2. Kraljevima 17:24; Ezra 4:2-11). Ti stranci su sklapali mješovite brakove s izraelskim stanovništvom koje je ostalo u Samariji i oko nje. Ti „Samarićani“ su najprije štovali idole vlastitih naroda, ali kada su ih počeli napadati lavovi, pretpostavili su da je to zato što nisu častili Boga te zemlje. Stoga im je bio poslan židovski svećenik iz Asirije, da ih pouči židovskoj vjeri. Bili su poučeni iz Mojsijevih knjiga, ali još uvijek su zadržali mnoge od svojih idolopokloničkih običaja. Samarićani su prigrlili religiju koja je bila mješavina Židovstva i idolopoklonstva (2. Kraljevima 17:26-28). Budući da su se izraelski stanovnici Samarije ženili i udavali sa strancima i prihvaćali njihovu idolopokloničku religiju, Samarićani su se općenito smatrali „mješancima“ i Židovi su ih uglavnom prezirali.

Ovo su bila dodatni razlozi za neprijateljstvo između Izraelaca i Samarićana:

1. Nakon povratka iz Babilona, Židovi su počeli ponovno graditi svoj hram. Dok je Nehemija gradio Jeruzalemske zidove, Samarićani su se snažno suprotstavljali i pokušavali osujetiti njihove nakane (Nehemija 6:1-14).

2. Samarićani su sagradili vlastiti hram na „gori Gerizim“, jer su inzistirali da je nju Mojsije označio kao mjesto gdje bi nacija trebala štovati. Sanbalat, vođa Samarićana, postavio je svoga zeta, Manašea, kao velikog svećenika. Na taj način, idolopoklonička religija Samarićana se nastavila.

3. Samarija je postala mjestom utočišta za sve zločince iz Judeje (Jošua 20:7; 21:21). Samarićani su voljno prihvaćali židovske kriminalce i one koji su željeli izbjeći pravdi. Prekršitelji židovskih zakona i oni koje su izopćili pronašli bi sigurnost u Samariji, čime su samo povećali mržnju koja je ionako postojala između te dvije nacije.

4. Samarićani su prihvaćali samo pet Mojsijevih knjiga, a odbacivali su proročke spise, kao i sve židovske tradicije.

Zbog tih uzroka, nastale su nepomirljive razlike između njih, tako da su Židovi smatrali Samarićane najgorim pripadnicima ljudske rase (Ivan 8:48) i nisu htjeli imati posla s njima (Ivan 4:9). Unatoč mržnji između Židova i Samarićana, Isus je srušio zid između njih tako što je propovijedao evanđelje mira Samarićanima (Ivan 4:6-26), a apostoli su kasnije slijedili Njegov primjer (Djela 8:25).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su bili Samarićani?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries