settings icon
share icon
Pitanje

Što je šamanizam?

Odgovor


Šamanizam je krivotvoreni, antikršćanski svjetonazor u kojem se posrednik između naravnog i nadnaravnog naziva šamanom. Šamanizam je povezan s animizmom, vjerovanjem da duhovi nastanjuju fizički svijet, kao i duhovno područje. Animizam je jedan od najstarijih postojećih sustava vjerovanja i nalazi se u mnogim plemenskim zajednicama, drevnim i modernim, diljem svijeta. Danas se vraća u neošamanističkim grupama.

Šamanizam se često pokušava spajati s drugim sustavima vjerovanja, uključujući islam i kršćanstvo, a zatim postaje kategoriziran kao narodna religija. Šamanizam/animizam obično nije samostalna religija, već se obično miješa u poganske, politeističke i New Age sustave vjerovanja.

Izraz šaman dolazi iz sibirskog tunguskog jezika i u prijevodu znači „onaj koji zna“. Povezani pojmovi bili bi medij, liječnik, vračar, čarobnjak, egzorcist, prorok, nekroman i šetač duhova.

U animističkom sustavu vjerovanja, šaman djeluje kao posrednik između naravnog i duhovnog svijeta. Šamani se pozivaju u vrijeme bolesti, ozljeda, prirodne katastrofe, neprijateljskog napada ili kad god postoji percipirana neravnoteža između prirodnog i duhovnog područja. Šamanizam uči da sve ima duhovni korijen i da duhovni svijet kontrolira prirodni svijet, stoga se smatra da ključ za utjecaj na bilo koju situaciju leži u duhovnoj oblasti. Šamanistički svjetonazor jedno je od djela i znanja o okultnom. Da bi postigao željene rezultate u prirodnom svijetu, šaman se oslanja na svoju stručnost i moć predmeta koje posjeduje.

U animističkom/šamanističkom sustavu vjere, svijet je zastrašujuće mjesto puno duhova koje se mora smiriti. Ako ih se umiri, duhovi vas mogu blagosloviti, ili ako se naljute, mogu postati osvetoljubivi i povrijediti vas ili razboljeti. Šamani su angažirani da uđu u natprirodnu oblast, razaznaju razlog nesreće i pronađu način za obnovu ozdravljenja i harmonije. Ljudi se boje šamana i imaju veliki utjecaj u svojim plemenima, jer navodno posjeduju moć iscjeljenja, kao i moć ubijanja ili ozljeđivanja. Dakle, ne moraju se umiriti samo duhovi, nego i šamani moraju biti sretni.

Šamani često koriste halucinogene droge, fizičko ranjavanje ili ekstremni post kako bi postigli izmijenjeno stanje svijesti. Amuleti, zvona, bubnjevi, pjesme, ples ili pjevanje mogu biti dio ceremonija koje im omogućuju putovanje u nadnaravno područje. Šamani također pozivaju animirane duhove i obično koriste totemske predmete kao što su kamenje ili kosti za koje se vjeruje da imaju posebne moći. Duše mrtvih, životinjski duhovi ili duhovi kamenja ili drveća također mogu biti pozvani da djeluju kao vodiči. Šamanizam tvrdi da određena mjesta imaju posebnu moć ili da pružaju pristup duhovnom svijetu.

Čak i među onima koji slijede ovaj sustav vjerovanja, uloga šamana prepoznata je kao visokorizično zanimanje. Navigiranje duhovnim područjem opasan je pothvat. Mogući su depresija, mentalne bolesti i smrt od uporabe enteogenih lijekova.

Šamanizam je bio temeljni sustav vjerovanja u ranim biblijskim zemljama. Bog je zabranio svom narodu mješovite brakove i štovanje teritorijalnih bogova koji prožimaju Obećanu zemlju. Ponovljeni zakon 18,9-13 i drugi odlomci sadrže snažne smjernice protiv uplitanja sa spiritistima, medijima, nekromanima i onima koji prakticiraju čarobnjaštvo i vještičarenje (Levitski zakonik 18,21; 20,2. 4. 6. 27; 2. Kraljevima 17,31; 2. Ljetopisa 28,3; 33,6, Izaija 57,5; Ezekiel 16,21; Galaćanima 5,19-21).

Biblija uči da živimo na neprijateljskom teritoriju. Prva Petrova 5,8 odnosi se na ovu duhovnu borbu i stvarnost nevidljivog svijeta oko nas. Kao kršćani nemamo udjela u šamanima, ritualima koje izvode ili talismanima kojima rukuju. Umjesto toga, naše pouzdanje je u snagu Riječi Božje (Hebrejima 4,12), snagu Duha Svetoga (1. Korinćanima 2,4) i snagu evanđelja (Rimljanima 1,16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je šamanizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries