settings icon
share icon
Pitanje

Tko su sačinjava brak?

Odgovor


Ovo je pitanje teško odgovoriti zato što Biblija nigdje izrijekom ne govori u kojem trenutku Bog smatra neki par vjenčanim. Tri su uobičajena gledišta: 1) Bog par smatra vjenčanim samo kada su pravno vjenčani. 2) Par je u Božjim očima vjenčan kad obave neku vrstu formalnog obreda vjenčanja. 3) Bog smatra par vjenčanim u trenutku kad se brak God konzumira putem spolnog odnosa. Razmotrimo svako navedeno gledište i pogledajmo njegove prednosti i mane.

1) Bog par smatra vjenčanim samo kada su pravno vjenčani. Svetopisamska podrška koja se tipično daje uz ovaj stih su stihovi koji zagovaraju pokoravanje vlastima (Rimljanima 13:1-7; 1. Petrova 2:17). Argument je taj da ukoliko vlasti traže da se naprave određeni „papiri“ prije no što se brak prizna, par se treba pokoriti bilo kakvome procesu koji vlast zahtijeva. Definitivno je biblijski da se par pokori vlastima ukoliko njihovi zahtjevi ne proturječe Božjoj riječi i ukoliko su razumni. Rimljanima 13:1-2 kaže nam sljedeće: „Neka se svatko pokorava višim vlastima, jer nema vlasti osim od Boga. I one koje postoje, od Boga su uspostavljene. Zato onaj koji se suprotstavlja vlasti protivi se odredbi Božjoj. A koji joj se protive, navući će sami na se osudu.”

Postoje neke slabosti i potencijalni problemi s ovim gledištem. Kao prvo, brakovi su postojali prije no što je bila organizirana bilo koja vlast. Tisućama godina, ljudi su se ženili a da im nije trebalo nešto poput bračne dozvole. Kao drugo, čak i danas postoje neke zemlje u kojima vlasti ne priznaju brak i/ili ne postoje nikakvi pravni zahtjevi prilikom ostvarivanja braka. Treće, postoje neke vlasti koje postavljaju nebiblijske zahtjeve na brak prije no što je pravno priznat. Kao primjer, postoje zemlje koje zahtijevaju da se vjenčanje održi u rimokatoličkoj crkvi, u skladu s rimokatoličkim učenjima i pod vodstvom rimokatoličkog svećenika. Očigledno, za one koji imaju velika neslaganja s Rimokatoličkom crkvom i rimokatoličkim shvaćanjem braka kao sakramenta bilo bi nebiblijski pokoriti se vjenčavanju u toj crkvi.

2) Par je u Božjim očima vjenčan kad obave neku vrstu formalnog obreda vjenčanja. Slično načinu na koji u mnogim zemljama otac predaje svoju kćer na vjenčanju, neki tumači razumiju da je to što je Bog doveo Evu Adamu (Postanak 2:22) kao Božje nadgledanje prve „svečanosti“ vjenčanja. U Evanđelju po Ivanu, drugo poglavlje, Isus je prisustvovao svečanosti vjenčanja. Isus ne bi išao na takav događaj da nije odobravao ono što se tamo odvijalo. Isusova prisutnost na vjenčanju nipošto ne upućuje na to da Bog zahtijeva svečanost vjenčanja, ali definitivno upućuje na to da je svečanost vjenčanja prihvatljiv u Božjim očima. Gotovo svaka kultura u povijesti čovječanstva imala je neku vrstu formalne svečanosti vjenčanja. U svakoj kulturi postoji događaj, radnja, savez ili proglas koji se priznaje kao objava vjenčanja muškarca i žene.

3) Bog smatra par vjenčanim u trenutku kad se brak konzumira putem spolnog odnosa. Ima nekih koji kažu da Bog muškarca i ženu koji imaju spolne odnose smatra vjenčanima. Takvo gledište nije biblijsko. Temelj za ovaj argument je činjenica da je spolni odnos između muškarca i žene konačno ispunjenje načela „jednoga tijela“ (Postanak 2:24; Matej 19:5; Efežanima 5:31). U ovom smislu, spolni odnos je konačni „pečat“ bračnoga saveza. Međutim, ukoliko je par pravno i obredno vjenčan, ali iz nekoga razloga ne može imati spolne odnose, oni su još uvijek vjenčani.

Nije biblijski misliti smatrati da je par koji je imao spolne odnose, ali koji se ne pridržava nijednoga drugog aspekta bračnoga saveza, zapravo vjenčan. Sveto pismo kao što je 1. Korinćanima 7:2 ukazuje na to da je seks prije braka nemoralnost. Ukoliko spolni odnos odmah znači da je par vjenčan, onda se ne bi mogao smatrati nemoralnim, jer bi se par smatrao vjenčanim u trenutku kad bi imali spolni odnos. Nema apsolutno nikakve biblijske osnove za mišljenje da neki nevjenčani par koji ima spolne odnose može reći da su vjenčani i tako proglasiti sve buduće spolne odnose moralnima i Bogu ugodnima.

Dakle, što čini brak u Božjim očima? Čini se da nam valja slijediti sljedeća načela: 1) Sve dotle dok su zahtjevi razumni i nisu protiv Biblije, par bi trebao tražiti bilo kakvo formalno državno priznanje koje je dostupno. 2) Par bi trebao slijediti bilo koje kulturne i obiteljske prakse koje se tipično primjenjuju kako bi se par priznao kao „službeno vjenčan“. 3) Ako je moguće, par bi trebao konzumirati brak seksualno, ispunjavajući tjelesni aspekt načela „jednoga tijela“.

Što ako se ne ispuni jedno ili više ovih načela? Jesu li u Božjim očima takvi parovi vjenčani? U konačnici, to je između para i Boga. Bog poznaje naša srca (1. Ivanova 3:20). Bog zna razliku između pravoga bračnog saveza i pokušaja opravdavanja seksualne nemoralnosti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su sačinjava brak?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries