settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o tome kako se nositi s rodbinskim suparništvom?

Odgovor


Rodbinsko suparništvo seže gotovo od početka vremena, počevši od prva dva brata spomenuta u Bibliji, Kajina i Abela. U Bibliji nalazimo i druge rodbinske suparnike, uključujući Išmaela i Izaka, Ezava i Jakova, Leu i Rahelu, Josipa i njegovu braću te Abimeleka i njegovu braću. U svakom od tih slučajeva suparništvo je dovelo do toga da jedan ili više njih poduzmu nepromišljenu, grešnu radnju.

Bog želi da braća i sestre žive u skladu i ljubavi jedni s drugima (Psalam 133,1). Bratska ljubav koristi se kao primjer kako se vjernici trebaju odnositi jedni prema drugima (Hebrejima 13,1; 1. Petrova 3,8). Znamo, međutim, da ne živimo uvijek onako kako bismo trebali, a suparništvo među braćom i sestrama postoji. Braća i sestre se međusobno svađaju i tuku, lažu i varaju, i općenito se ponekad užasno ponašaju.

Posao roditelja je odgajati djecu da budu slična Kristu, stoga se trebamo ugledati na Isusa i vidjeti što je rekao o tome kako da se ponašamo i odnosimo prema drugima.

Isus je rekao da su dvije najvažnije zapovijedi ljubiti Boga i ljubiti bližnjega (Matej 22,36-40). Znamo da je Isus mislio da bližnji podrazumijevaju one koji su nam u blizini, a nitko nam nije u neposrednoj blizini kao naša vlastita braća i sestre. Dom bi trebao biti mjesto gdje se djeca uče voljeti. „Ljubav prekriva sve grijehe“ (Izreke 10,12), uključujući uzroke suparništva braće i sestara.

Suparništvo između braće i sestara može potjecati iz ljubomore, sebičnosti i roditeljske pristranosti (stvarne ili opažene). Rodbinsko suparništvo između Kajina i Abela uzrokovano je Kajinovom ljubomorom zbog prihvaćanja Abelove žrtve (Postanak 4,3-5). Ubojito suparništvo u Gideonovoj obitelji uzrokovano je Abimelekovom sebičnom željom da vlada kao kralj (Suci 9,1-6). Suparništvo među Jakovljevim sinovima potaknuto je Jakovljevim favoriziranjem Josipa (Postanak 37,3-4).

Uzroke rodbinskog suparništva možemo nadvladati ljubaznošću, poštovanjem i naravno ljubavlju (1. Korinćanima 13,4-7). Roditelji bi trebali inzistirati na tome da se njihova djeca međusobno odnose s ljubaznošću, poštovanjem i ljubavlju – a roditelji bi trebali modelirati isto.

Biblija nas uči kako da se odnosimo jedni prema drugima. U Efežanima 4,31-32 govori se o nekoliko negativnih ponašanja koje treba izbjegavati i pozitivnom ponašanju koje treba njegovati: „Neka se sva gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom zloćom ukloni od vas; i budite ljubazni jedni prema drugima, milosrdni, opraštajući jedni drugima, kao što je Bog zbog Krista oprostio vama.“ Također, Filipljanima 2,3-4 koristi: „Ništa nemojte činiti iz nadmetanja ili isprazne slave, nego u poniznosti uma jedan drugoga smatrajte višim od sebe. Nemojte gledati svaki na svoje, nego i na ono što je drugih.“

Priča o Josipu i njegovoj braći u početku uključuje suparništvo temeljeno na ljubomori i mržnji, te se Josipu događaju neke užasne stvari. No priča ima sretan završetak. Zapravo, ispostavlja se da priča o Josipu govori o bratskoj ljubavi, opraštanju, Božjoj dobroti i suverenosti (vidi Postanak 37–50). Josipov odnos prema braći u posljednjem poglavlju Postanka dobar je primjer dobrote, poniznosti i ljubavi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o tome kako se nositi s rodbinskim suparništvom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries