settings icon
share icon
Pitanje

Koja su biblijska rješenja za rješavanje bračnih problema?

Odgovor


Brak je najintimniji odnos koji dvoje ljudi mogu iskusiti, odmah iza odnosa s Bogom. Brak izvlači najbolje i najgore kod većine ljudi, jer dvije zasebne osobe nastoje živjeti kao „jedno tijelo“ (Matej 19,6; Marko 10,8). U korijenu većine bračnih problema leži sebičnost. Kada jedan ili oba partnera odluče živjeti kao da njihove potrebe zaslužuju najveću pažnju, dolazi do sukoba.

Postoje specifični stihovi koji se bave ponašanjem ujedno muževa i žena. Neki od njih su 1. Petrova 3,1-8, Kološanima 3,18-19 i Titu 2,3-5. Iako se izravno ne govori o braku, Filipljanima 2,3-13 izvrstan je recept za rješavanje bračnih problema. Ovaj nam odlomak govori da usvojimo stav kakav je Krist pokazao kad se lišio svojih prava i privilegija kao Sin Božji i došao na zemlju kao ponizni sluga. Stihovi 3 i 4 kažu: „Ništa nemojte činiti iz nadmetanja ili isprazne slave, nego u poniznosti uma jedan drugoga smatrajte višim od sebe. Nemojte gledati svaki na svoje, nego i na ono što je drugih.“ Kada se taj poticaj primijeni na brak, gotovo se svaka prepreka može se prevladati.

Svakako je traženje savjeta od pastora ili kršćanskog bračnog savjetnika biblijski (Izreke 19,20). Savjetovanje je izvrstan način za razjašnjavanje zabluda o bračnim ulogama, sagledavanje situacije iz drugog gledišta i razlikovanje Božjih standarda od svjetskih.

Efežanima 5,21-33 daju konkretne upute za muževe i žene. Muž treba voljeti svoju ženu „kao što je Krist ljubio crkvu i za nju predao sebe“ (25. stih). Takva požrtvovna ljubav stvara ozračje u kojem se žena lakše može podložiti muževu vodstvu. Kad se muž obveže na pokazivanje ljubavi prema svojoj ženi, a žena se obveže na milostivo dopuštanje mužu da vodi, brak će uspjeti.

Također je pametno pažljivo obratiti pažnju na stihove neposredno prije određenih bračnih uputa. Efežanima 5,18-21 kaže: „I nemojte se opijati vinom, u kojemu je razuzdanost, nego se ispunjavajte Duhom govoreći jedan drugome u psalmima i hvalospjevima i duhovnim pjesmama, pjevajući i slažući u svome srcu napjev Gospodinu, zahvaljujući svagda i za sve Bogu i Ocu u ime našega Gospodina Isusa Krista, podlažući se jedan drugome u strahu Božjemu.“

Zapazite sve zapovijedi koje prethode bračnim uputama. Svi kršćani trebaju:

• odbijati se opijati

• biti ispunjeni Duhom

• poticati jedni druge

• pjevati himne i pjesme hvale

• imati stav stalnog štovanja

• živjeti u duhu zahvalnosti

• podnositi milostivo jedni druge

Nedostaje nam vitalna istina kad izravno preskočimo na bračne upute bez primjene praktičnih smjernica u prethodnim stihovima. Kad svaki supružnik primijeni te istine na svoj osobni život i nastoji da njegov odnos s Gospodinom bude glavni fokus, bračni problemi izostaju. Kada dvoje predanih kršćana traže Božje srce i slijede Njegovu volju bez obzira na sve, nema problema koji ne mogu riješiti.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja su biblijska rješenja za rješavanje bračnih problema?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries