settings icon
share icon
Pitanje

Što je rijeka života?

Odgovor


Točan izraz „rijeka života“ ne pojavljuje se u Bibliji. Međutim, Otkrivenje 22,1-2 spominje „čistu rijeku vode života, bistru kao vedrac, gdje izlazi od prijestolja Božjega i Jaganjčeva.“ Apostol Ivan, u svojem viđenju Novog Jeruzalema, opisuje rijeku koja teče „posred gradske ulice“.

Voda je u Bibliji uobičajeni simbolički prikaz vječnoga života. Izaija govori o crpljenju vode iz „izvorâ spasenja“. Starozavjetni prorok Jeremija ukorio je Izraelce jer su napustili Boga, „izvor vode žive“ i sebi iskopali nakapnice koje nisu mogle držati vodu (Jeremija 2,13). Izraelci su napustili živoga Boga, koji jedini daje vječni život, i podali se lažnim idolima, svjetovnosti i religijama koje se temelje na djelima. Ljudi čine isto i danas, odbijajući vodu života koju samo Krist daje za suh i prašnjav život pun materijalizma i samozadovoljstva.

Isus je na zdencu potaknuo Samarijanku da od Njega uzme vodu (vječnoga) života kako nikada više ne bi žeđala, u duhovnom smislu (Ivan 4,13-14). U Ivanu 7,38 nastavlja da će rijeke žive vode poteći iz onih koji vjeruju u Njega. Voda je prikladan i lako razumljiv simbol života. Isto kao što je fizička voda potrebna za održavanje fizičkog života na zemlji, živa voda iz Spasitelja potrebna je za održavanje vječnoga života u Njemu. Isus je ujedno i Kruh života (Ivan 6,35) i izvor žive vode, koji održava svoj narod zauvijek.

Rijeka vode života u Otkrivenju 22 vjerojatno je simbolički prikaz vječnoga života kojeg Bog pruža, dostupan svakome tko vjeruje u Krista.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je rijeka života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries