settings icon
share icon
Pitanje

Što je religijski pluralizam?

Odgovor


Religijski pluralizam općenito se odnosi na vjeru u dva ili više vjerskih svjetonazora kao jednako valjanih ili prihvatljivih. Više od puke tolerancije, religijski pluralizam prihvaća višestruke putove do Boga ili bogova kao mogućnost i obično je u suprotnosti s „ekskluzivizmom“, idejom da postoji samo jedna prava religija ili način da se spozna Bog.

Dok religijski pluralizam postoji barem od sedamnaestog stoljeća, koncept je postao popularniji od druge polovice dvadesetog stoljeća u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi. Konkretno ideja religijskog ekumenizma (religije koje djeluju zajedno kao jedna) i nedavno popularizirani međuvjerski pokret doveli su do povećanog prihvaćanja religijskog pluralizma u popularnoj kulturi.

Pluralizam je više od dijeljenja određenih vrijednosti ili slaganja po nekim društvenim pitanjima. I budisti i kršćani se slažu da je pomoć siromašnima važna, ali takva ograničena suglasnost nije pluralizam. Pluralizam ima veze s vjerodostojnošću konkurentskih tvrdnji o istini i prihvaćanjem različitih uvjerenja o Bogu i spasenju.

Osim toga, dvije ili više religija mogu dijeliti neka doktrinarna uvjerenja, ali ostaju temeljno različite kao sustavi vjerovanja. Na primjer, muslimani i kršćani se slažu da postoji samo jedan Bog – ali obje religije različito definiraju Boga i imaju mnoga druga nepomirljiva uvjerenja.

Što Biblija uči o vjerskom pluralizmu? Prvo, Biblija priznaje samo jednog Boga (Ponovljeni zakon 6,5). Stoga je religijski pluralizam nespojiv s biblijskim učenjem budući da pluralizam prihvaća višestruke poglede na Boga ili čak više bogova.

Drugo, Biblija uči isključivost u tome da postoji samo jedan način da spoznamo Boga – kroz Isusa Krista. Ivan 14,6 bilježi da je Isus put, istina i život i da nitko ne dolazi k Ocu osim po Njemu. Apostoli su poučavali istu poruku u Djelima 4,12: „I nema ni u kome drugom spasenja: jer nema pod nebom drugoga imena danog ljudima po kojemu se moramo spasiti.“

Treće, Biblija često osuđuje druge religije da slijede bogove koji zapravo nisu bogovi. Na primjer, Jošua 23,16 kaže: „Kada prekršite savez GOSPODINA, Boga vašega, koji vam je on odredio, te odete i služite drugim bogovima i klanjate im se, raspalit će se na vas srdžba GOSPODINOVA…“

Vjerska sloboda jamči da više religija mogu prakticirati štovanje mirno, a kršćani cijene takvu slobodu, jer dopušta otvoreno štovanje Boga. Nasuprot tome, vjerski pluralizam uči da je više religija istinito ili jednako valjano, što Biblija jasno opovrgava. Potičemo vjersku slobodu, ali u isto vrijeme prenosimo biblijsko učenje o „jednom Bogu, i jednom posredniku između Boga i ljudi: čovjeku Kristu Isusu“ (1. Timoteju 2,5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je religijski pluralizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries