settings icon
share icon
Pitanje

Je li religija uzrok većine ratova?

Odgovor


Mnogi sukobi kroz povijest svakako su bili prividno iz vjerskih razloga, i u njih su bile uključene mnoge različite religije. Na primjer, u okviru kršćanstva dogodili su se sljedeći ratovi (navesti ćemo samo nekoliko):

• Križarski ratovi — Niz pohoda od 11. do 13. stoljeća sa ciljem osvajanja Svete Zemlje od ruku muslimanskih osvajača i pomaganja Bizantskom Carstvu.

• Vjerski ratovi u Francuskoj — Niz ratova u Francuskoj tijekom 16. stoljeća između katolika i protestantskih hugenota.

• Tridesetogodišnji rat — Još jedan rat između katolika i protestanata tijekom 17. stoljeća na području sadašnje Njemačke.

Ovaj popis nipošto nije konačan. Osim toga, mogli bi se dodati Taiping pobuna i Nevolje u Sjevernoj Irskoj. Kršćanstvo je svakako bilo faktor u mnogim sukobima tijekom svoje 2000-godišnje povijesti.

U islamu vidimo koncept džihada ili „svetog rata“. Riječ džihad doslovno znači „borba“, ali koncept se koristi za opis rata u širenju i obrani islamskog teritorija. Gotovo neprekidan rat na Bliskom istoku u proteklih pola stoljeća svakako je doprinio ideji da je religija uzrok mnogih ratova. Na napade na SAD 11. rujna gleda se kao na džihad protiv „Velike sotonske“ Amerike, koja je iz muslimanskog gledišta gotovo sinonim za kršćanstvo. U judaizmu, osvajački ratovi koji su zabilježeni u Starom zavjetu (posebno u knjizi Jošue) na Božju zapovijed osvojili su Obećanu zemlju.

Poanta je jasna. Religija je svakako odigrala svoju ulogu u većini ratova u ljudskoj povijesti. Međutim, dokazuje li to da je sama vjera povod za rat kao što iznose kritičari religije? Odgovor glasi: „Da“ i „Ne“. „Da“ u smislu da je religija kao sekundarni uzrok, barem na površini, poticaj za mnoge sukobe. Međutim, odgovor glasi „ne“ u smislu da religija nikada nije primarni uzrok rata.

Kako bismo dokazali ovu tvrdnju, pogledajmo 20. stoljeće. Po svemu sudeći, 20. stoljeće bilo je jedno od najkrvavijih stoljeća u ljudskoj povijesti. Dva velika svjetska rata, koja uopće nisu imala nikakve veze s vjerom, židovski holokaust i komunističke revolucije u Rusiji, Kini, jugoistočnoj Aziji i na Kubi, procjenjuju negdje između 50-70 milijuna smrtnih slučajeva (neke procjene nadmašuju 100 milijuna). Ono što ovi sukobi i genocidi imaju zajedničko jest činjenica da su po prirodi bili ideološki, a ne vjerski. Lako možemo dokazati tvrdnju da je tijekom povijesti više ljudi umrlo zbog ideologije nego religije. Komunistička ideologija zahtijeva vladanje nad drugima. Nacistička ideologija zahtijeva eliminaciju „nižih“ rasa. Samo ove dvije ideologije odgovorne su za milijune mrtvih, a vjera nije imala nikakve veze s tim. Ustvari, komunizam je po definiciji ateistička ideologija.

I religija i ideologija sekundarni su uzroci rata. Ipak, glavni povod za svaki rat jest grijeh. Razmotrite sljedeće biblijske stihove:

„Odakle ratovi i borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota vaših što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete, a ipak nemate jer ne išćete. Išćete, a ne primate, jer loše išćete — da u pohotama svojim potratite“ (Jakovljeva 4,1-3 VB).

„Jer iz srca izviru zle misli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, hule“ (Matej 15,19 VB).

„Srce je prijevarno više od svega, i podlo je ono; tko da ga pronikne?“ (Jeremija 17,9 VB).

„I vidje GOSPOD da je velika zloća čovjekova na zemlji, i svaki naum mislî srca njegova vazda je samo zloća“ (Postanak 6,5 VB).

Što je po biblijskom svjedočanstvu primarni uzrok rata? Naša zla srca. Religija i ideologija samo su sredstva kroz koja prakticiramo zloću u našim srcima. Imamo pogrešan pogled na ljudsku prirodu ako, poput mnogih ateističkih glasnogovornika, mislimo da ćemo nekako stvoriti mirnije društvo ukoliko uklonimo našu „nepraktičnu potrebu za religijom“. Ljudska povijest svjedoči da ako uklonimo religiju, nešto će drugo zauzeti to mjesto, a to nešto nikada nije pozitivno. Realnost je da prava vjera drži palo čovječanstvo pod kontrolom; bez nje, vladali bi zloća i grijeh.

Čak i pored utjecaja istinske vjere, kršćanstva, nikada nećemo vidjeti mir u ovom sadašnjem vremenu. Ne postoji dan bez nekog sukoba negdje u svijetu. Jedini lijek za rat je Knez mira, Isus Krist! Kada se Krist vrati kao što je obećao, okončat će ovo sadašnje vrijeme i uspostaviti vječni mir:

„I on će suditi među narodima i prekoriti mnoge pukove; a oni će svoje mačeve prekovati u plugove, i svoja koplja u srpove. Narod na narod neće mača dizati niti će se više učit’ ratovanju“ (Izaija 2,4 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li religija uzrok većine ratova?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries