settings icon
share icon
Pitanje

Što je prava religija?

Odgovor


Religija se može definirati kao „vjera u Boga ili bogove koji se trebaju štovati, a obično se izražava putem specifičnog ponašanja i obreda“ ili „bilo koji specifičan sustav vjerovanja, štovanja itd., koji često uključuje etička pravila.“ Preko 90% svjetskog stanovništva pristaje uz neki oblik religije. Problem je u tome što postoji toliko puno različitih religija. Koja je prava religija? Koja je istinita religija?

Pravila i obredi su dva najuobičajenija sastojka koja nalazimo u religijama. Neke religije u suštini nisu ništa drugo doli popisi pravila, čini ovo i nemoj činiti ono, koje osoba mora držati da bi se smatrala vjernim sljedbenikom te religije, a tako i u ispravnom odnosu s bogom te religije. Dva primjera religija koja se temelje na pravilima su Islam i Židovstvo. Islam ima svojih Pet stupova koji se moraju održavati. Židovstvo ima na stotine zapovijedi i predaja koje treba držati. Obje religije, u određenoj mjeri, tvrde da će poštivanjem pravila te religije osoba biti smatrana ispravnom pred Bogom.

Druge religije više se usredotočuju na održavanje obreda umjesto na poslušnost popisu pravila. Čovjek se opravdava pred Bogom prinošenjem neke žrtve, izvršavanjem zadatka, sudjelovanjem u služenju, konzumiranjem nekog objeda itd. Najbolji primjer religije koja se zasniva na obredima jest Rimokatoličanstvo. Rimokatoličanstvo smatra da će Bog primiti čovjeka u nebo ukoliko se krsti vodom kao dojenče, sudjeluje u Misi, ispovijeda grijehe svećeniku, upućuje molitve svecima na nebu, svećeničkim pomazanjem prije smrti itd. Budizam i hinduizam su također religije koje se prvenstveno zasnivaju na obredima, ali se donekle mogu smatrati i religijama koje se zasnivaju na pravilima.

Prava religija ne zasniva se ni na pravilima ni na obredima. Prava religija jest odnos s Bogom. Dvije stvari koje sve religije smatraju jest to da je čovječanstvo na neki način odvojeno od Boga i da se treba pomiriti s Njime. Lažna religija pokušava riješiti taj problem držanjem pravila i obreda. Prava religija taj problem rješava prepoznavanjem da jedino Bog može ispraviti tu odvojenost, te da je to i učinio. Prava religija shvaća sljedeće:

• Svi smo sagriješili i zato smo odvojeni od Boga (Rimljanima 3,23).

• Ukoliko se ne ispravi, pravedna kazna za grijeh je smrt i vječna odvojenost od Boga nakon smrti (Rimljanima 6,23).

• Bog je došao k nama u Osobi Isusa Krista i umro umjesto nas, preuzevši kaznu koju smo mi zaslužili, i ustao iz mrtvih kako bi pokazao da je Njegova smrt bila dovoljna žrtva (Rimljanima 5,8; 1. Korinćanima 15,3-4; 2. Korinćanima 5,21).

• Ako primimo Isusa kao Spasitelja, s pouzdanjem da je Njegova smrt potpuno platila naše grijehe, oprošteno nam je, a mi smo spašeni, otkupljeni, pomireni i opravdani pred Bogom (Ivan 3,16; Rimljanima 10,9-10; Efežanima 2,8-9).

Prava religija ima pravila i obrede, ali postoji ključna razlika. U pravoj religiji, ta pravila i obredi drže se iz zahvalnosti za spasenje koje je Bog već osigurao, a NE kao pokušaj da se to spasenje zadobije. Prava religija, odnosno biblijsko kršćanstvo, ima pravila kojima treba biti poslušan (ne ubij, ne počini preljub, ne svjedoči lažno itd.) i obrede koje treba držati (vodeno krštenje uronjenjem i Gospodnju večeru). Držanje tih pravila i obreda osobu ne opravdava pred Bogom. Umjesto toga, ta pravila i obredi su POSLJEDICA osobnog odnosa s Bogom, po milosti kroz vjeru jedino u Isusa Krista kao Spasitelja. Lažna religija obilježena je vršenjem stvari (pravila i obreda) kako bi se pokušala zaslužiti Božja blagonaklonost. Pravu religiju obilježava prihvaćanje Isusa Krista kao Spasitelja, a stoga i posjedovanje ispravnog odnosa s Bogom, a onda tek vršenje stvari (pravila i obreda) iz ljubavi prema Bogu i iz želje da rastemo u Njemu.

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je prava religija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries