settings icon
share icon
Pitanje

Što je regeneracija krštenjem?

Odgovor


Regeneracija krštenjem jest uvjerenje da je krštenje nužno za spasenje, odnosno preciznije, da regeneracije nema dok se osoba ne krsti u vodi. Regeneracija krštenjem dio je brojnih kršćanskih denominacija, ali se najviše promiče u crkvama unutar Pokreta obnove, naročito u Kristovoj crkvi i Kristovoj međunarodnoj crkvi.

Zagovornici regeneracije krštenjem ističu kako imaju podršku biblijskih stihova, kao što su Marko 16,16, Ivan 3,5, Djela 2,38, Djela 22,16, Galaćanima 3,27 i 1. Petrova 3,21. I da ti stihovi gotovo ukazuju na nužnost za spasenje. Međutim, postoje zdrava biblijska i kontekstualna tumačenja da ti stihovi ne podržavaju regeneraciju krštenjem.

Zagovornici regeneracije krštenjem obično imaju četverodijelnu formulu kako se prima spasenje. Vjeruju da osoba mora vjerovati, pokajati se, priznati i krstiti se kako bi se spasila. Vjeruju na taj način zato što postoje stihovi koji ukazuju da su svi ovi postupci nužni za spasenje. Na primjer, Rimljanima 10,9-10 povezuju spasenje s priznanjem. Djela 2,38 povezuje spasenje s pokajanjem i krštenjem.

Pokajanje, shvaćeno biblijski, nužno je za spasenje. Pokajanje je promjena uma. U odnosu na spasenje, pokajanje je promjena vašeg uma od odbacivanja Krista do prihvaćanja Krista. To nije odvojen korak od spasonosne vjere. Umjesto toga, to je bitan aspekt spasonosne vjere. Osoba ne može primiti Isusa Krista kao Spasitelja, milošću po vjeri, bez promjene uma o tome tko je On i što je učinio.

Priznanje, shvaćeno biblijski, demonstracija je vjere. Ukoliko je osoba stvarno primila Isusa Krista kao Spasitelja, rezultat će biti objava te vjere drugima. Ukoliko se osoba srami Krista i/ili srami poruke evanđelja, vrlo vjerojatno nije razumjela evanđelje niti iskusila spasenje koje Krist pruža.

Krštenje, shvaćeno biblijski, identifikacija je s Kristom. Kršćansko krštenje ilustrira poistovjećivanje vjernika s Kristovom smrću, ukopom i uskrsnućem (Rimljanima 6,3-4). Kao i kod priznanja, ako se osoba ne želi krstiti – ne želi identificirati svoj život sa činjenicom da je otkupljen po Isusu Kristu – ta osoba vrlo vjerojatno nije novo stvorenje po vjeri u Isusa Krista (2. Korinćanima 5,17).

Oni koji zahtijevaju regeneraciju krštenjem i/ili ovu četverodijelnu formulu za primanje spasenja ne vide ove radnje kao djela po zaslugama kojima zarađuju spasenje. Pokajanje, priznanje itd. ne čine osobu vrijednom spasenja. Umjesto toga, službeni je stav da su vjera, pokajanje i krštenje „djela poslušnosti“, ono što osoba mora učiniti prije nego što joj Bog podari spasenje. Dok je standardno protestantsko razumijevanje da je vjera jedino što Bog zahtijeva prije nego što mu podari spasenje, zagovornici regeneracije krštenjem vjeruju da su krštenje – i za neke, pokajanje i priznanje – dodaci koje Bog zahtijeva prije nego što podari spasenje.

Problem s ovim gledištem jest da postoje biblijski stihovi koji jasno i izričito navode da je vjera jedini uvjet spasenja. Ivan 3,16, jedan od najpoznatijih stihova u Bibliji, kaže: „Jer Bog tako uzljubi svijet te dade Sina svojega jedinorođenoga da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego ima život vječni“ (VB). U Djelima 16,30, filipljanski tamničar pita apostola Pavla: „Gospodo, što mi valja činiti da se spasim?“ Ako je Pavao ikad imao priliku da predstavi četverodijelnu formulu, to je bilo u tom trenutku. Pavlov odgovor bio je jednostavan: „Uzvjeruj u Gospodina Isusa Krista, i spasit ćeš se“ (Djela 16,31 VB). Bez krštenja, bez priznanja, samo vjera.

Postoji doslovno hrpa stihova u Novom zavjetu koji spasenje pripisuju vjeri bez ikakvih drugih uvjeta spomenutih unutar konteksta. Ako je krštenje, ili bilo što drugo, nužno za spasenje, svi su ovi stihovi pogrešni, a Biblija sadrži pogreške te stoga više ne zaslužuje naše povjerenje.

Nije potrebno iscrpno proučavati Novi zavjet na temu raznih uvjeta za spasenje. Primanje spasenja nije proces ili formula od nekoliko koraka. Spasenje je gotov proizvod, a ne recept. Što nam je činiti da se spasimo? Vjerujmo u Gospodina Isusa Krista, i spasit ćemo se.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je regeneracija krštenjem?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries